Lyt til artiklen:

Grønne områder er ikke længere "bare" græsarealer

00:00
Hastighed: ???x
03:50

Da OKNygaard skulle fjerne et træ for en børnehave, valgte anlægsgartnervirksomheden at gribe opgaven anderledes an.

Anlægsgartneropgaver vil ændre sig, så der i højere grad er fokus på nøjsomhed i arbejdet.

Det er tydeligt for tilbudschef for OKNygaards driftsafdeling Stig Hvelplund, fortæller han i en pressemeddelelse fra OKNygaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grønne områder er længere "bare" græsarealer, skriver virksomheden. Der er nytænkning i gang blandt både kommuner, virksomheder, boligselskaber og forsyningstjenester.

OKNygaard indretter forskelligartede haverum i Roskilde

Se også:

OKNygaard indretter forskelligartede haverum i Roskilde

Udviklingen sker hele tiden og en virksomhed som OKNygaard må også udvikle sig, da de efterspurgte løsninger i dag er nogle andre end for bare fem-ti år siden, siger tilbudschefen.

- Jeg hørte første gang om begrebet 'degrowth' på et kursus, jeg tog ved CBS (red. Copenhagen Business School), men det dækker ret godt over en spirende tankegang i vores arbejde med pleje af grønne arealer, siger Stig Hvelplund i pressemeddelelsen.

- Det handler om at gøre så lidt som muligt for ikke at 'forstyrre' det naturlige miljø og i stedet få mere ud af det bestående, fortæller han.

Mindre, men bedre

Odense Kommune arbejder efter en lignende tilgang, og i den forbindelse fremhæver Stig Hvelplund et konkret eksempel fra en børnehave, som skulle have fjernet et stort træ.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som regel sker det ved fældning, hvilket giver store mængder grønt affald til bortkørsel og i øvrigt behov for genetablering efter de store maskiner. Men det var ikke tilfældet her.

Entreprenør udfører sæson- og jordarbejde med traktor

Se også:

Entreprenør udfører sæson- og jordarbejde med traktor

- Sammen med Odense Kommune valgte vi at gribe opgaven anderledes an. Vi fjernede træets grene og brugte dem som kvashegn, mens stammen fik lov til at stå, så den kan fungere som levested for en masse spændende smådyr, fortæller Stig Hvelplund.

- Det sparer CO2 til maskiner og bortkørsel, og det bringer noget meget værdifuldt frem i form af herlighedsværdi for børnene og større biodiversitet. Vi skal være gode til at se - og fortælle - om muligheder for at gøre mindre, men bedre, siger han.

Pilotprojekt med forsyningsselskab

Lige nu tager OKNygaard del i et pilotprojekt med Vandcenter Syd om mere nøjsom drift af forsyningsselskabets LAR-bede (red. Lokal Afledning af Regnvand).

I den forbindelse har anlægsgartnervirksomheden og Vandcenter Syd udarbejdet en incitamentsmodel, der har fokus på kun at udføre arbejde, der skaber værdi - for eksempel i forhold til funktion, æstetik eller trafiksikkerhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vejbede-projekt baner vejen for millionstøtte

Se også:

Vejbede-projekt baner vejen for millionstøtte

- For at kunne drifte LAR-bede bedst muligt skal plejeindsatsen varieres fra år til år. Derfor har vi - sammen med Vandcenter Syd - etableret et samarbejde og en driftsmodel, der giver rum til udvikling og løbende justering af vores opgaveløsning, siger Stig Hvelplund fra OKNygaard.

- Det kræver samtidig konstant fokus på at frasortere de opgaver, der ikke skaber værdi, fortsætter han.

Datadrevet tilgang

OKNygaard oplever stigende efterspørgsel på mere bæredygtige løsninger, men kunderne ved ofte ikke, hvad de specifikt skal bede om.

Virksomheden har derfor oprustet deres rådgivning inden for naturbaserede løsningerne og en mere datadrevet tilgang til grøn drift, så kunderne kan få en målbar data om værdien af deres grønne arealer - for eksempel i form af CO2-binding og biodiversitet.

Et grønt åndehul pibler frem

Se også:

Et grønt åndehul pibler frem

- Når begge parter er villige til at 'trække i arbejdstøjet' og gerne vil samarbejdet, så kan vi finde de bedste og mest rentable løsninger, som også er til gavn for naturen, siger Stig Hvelplund og fremhæver, at OKNygaard gerne indgår i dialog og erfaringsudveksling om fremtidens samarbejdsmodeller med andre interesserede.