Lyt til artiklen:

Et grønt åndehul pibler frem

00:00
Hastighed: ???x
03:19

Odder får snart en folkepark omkring rådhuset, og den står OKNygaard for at udføre.

Med et fast greb om riven sikrer de grønne folk fra OKNygaard, at jorden bliver fordelt jævnt ud, og at de største sten bliver smidt op i en trillebør.

Få meter fra den bare jord løber åen, som for nylig har fået en passage med trædesten, og over for arbejder kollegaerne på at rejse en flagstang med assistance fra en minigraver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Folkeparken i Odder får 98 nye træer. Foto: Tina Moesgaard.

Odder Folkepark tager så småt form, og på de revne arealer sår de græs og blomstereng. Men det er ikke det eneste, byens borgere kan glæde sig til, når Odders første bypark står klar.

- Vi skal have plantet 98 træer af 18 forskellige arter, hvor nogle af dem er hjemmehørende, og der bliver plantet buske og cirka 6.000 stauder herinde, fortæller driftsleder hos OKNygaard Lisbet Juul Jørgensen til Grøn Teknik.

Varierede valg

De første 20 træer står nu med rødderne solidt plantet i jorden, og de grønne folk har indtil videre plantet omkring halvdelen af stauderne.

- Mange af stauderne er her langs åen, som er blevet slynget. De stauder der står nederst på arealet, de kan tåle, at der bliver oversvømmet i de perioder, hvor vandstanden stiger, fortæller driftslederen.

rich-media-3
Der er valgt stauder ud fra fire planteprincipper, som er fire blandinger. Foto: Tina Moesgaard.

Den anden halvdel af stauderne må vente til efteråret, og det må størstedelen af træerne også, som blandt andet tæller piletræer, sølvel, rødel, rubinia, stilkeeg, fuglekirsebær og tørstetræer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Anlæg, som også er OKNygaard, arbejder stadig på stedet. Men de har gjort plads til, at vi kunne nå at plante den første beplantning inden sommeren, fortæller driftsleder Lisbet Juul Jørgensen.

Afskårne plataner

Det betyder, at folkeparken ikke helt - men delvist - bliver åbnet op for borgerne i løbet af sommeren.

Når det sker, vil parken have terrasser på hver side af den slyngede del af åen, stier, græs, skrænter med stauder, nyplantede træer og blomsterenge.

rich-media-5
OKNygaard står også for anlægsdelen. Foto: Tina Moesgaard.

På blomsterengen kommer der til at ligge afskårne stammer fra platantræer til gavn for biodiversiteten.

Platantræerne står ved rådhuset ud mod Rådhusgade, og nogle af dem måtte slippe jorden for at gøre plads til den kommende kombinerede parkeringsplads og multibane samme sted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Platantræer kommer fortsat til at pryde parken. Foto: Tina Moesgaard.

- I Odder Kommune har de en politik om, at hver gang man fælder et træ, så skal de plante to ny træer, og det er der blevet taget højde for i projektet, fortæller OKNygaards driftsleder.

På nær der hvor der ikke var plads til platantræerne længere, er de eksisterende træer omkring rådhuset blevet bevaret.

Grøn afslutning

Før anlægsgartnerfirmaet opstillede metalhegn omkring Odder Rådhus og tog første spadestik i august sidste år, bestod området mest af parkeringspladser og rododendronbede.

Når folkeparken står færdig, vil der fremover kun være parkeringspladser ét sted, og når rådhuset har lukket, vil pladsen fungere som multibane med plads til boldspil og lignende.

Derudover får folkeparken også en legeplads, et udekøkken og et madpakkehus kaldet Rådhusmøllen. Det står færdigt i løbet af året, og derfor slipper de grønne folk riven. For nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-9
OKNygaard har slynget åen fra gangbroen og ud mod vejen. Foto: Tina Moesgaard.

- Vi mangler store områder af det vestvendte af rådhuset, som først bliver udført til efteråret, fordi den grønne del er det sidste, vi afslutter med. Så vi mangler de sidste belægninger og møllehuset bag os, som også skal etableres, slutter Lisbet Juul Jørgensen.

OKNygaard forventer at aflevere Odder Folkepark i november i år.