Lyt til artiklen:

Vinderforslag fundet til markant grøn letbaneforplads ved Gladsaxe Rådhus

00:00
Hastighed: ???x
02:26

Team bestående af Arkitema og Cowi løb med sejren i Gladsaxe Kommunes arkitektkonkurrence om at tegne et nyt kendemærke, hvor der fra 2025 skal være forplads til letbanestation.

Gladsaxe Kommune udskrev i efteråret 2023 en arkitektkonkurrence om en stationsforplads til den kommende letbanestation ved Gladsaxe Rådhus. 30. april 2024 fik det vindende team så besked, og det blev forslaget fra Arkitema K/S og Cowi som underrådgiver, der løb med sejren.

Det var et vigtigt element i konkurrencen, at projektforslaget skulle skabe et nyt byrum i krydset mellem Søborg Hovedgade og Gladsaxe Ringvej, som ville kunne erstatte det markante kendemærke, som den tidligere rundkørsel var, indtil den måtte vige for Hovedstadens Letbane. Et stort fokus har været at skabe en ny identitet for området omkring Gladsaxe Rådhus, Gladsaxe Gymnasium og Buddinge Centret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En grøn entré

Vinderforslaget fra Arkitema bygger på visionen om at skabe en byskov som en grøn entré til Gladsaxe Rådhus, hvor park smelter sammen med plads og infrastruktur. Projektet bygger på en god fortælling med fokus på at plante mange nye træer og skabe et grønt vartegn med større sanselighed og variation. Samtidig skaber de foreslåede planteøer gode muligheder for, at fodgængere kan føle sig beskyttede i forhold til trafikken.

rich-media-2
Plantegning af vinderforslaget.

Tryghed og sammenhæng

Dommerkomiteen har netop præmieret vinderforslagets sikring af træernes signifikante rolle i oplevelsen af trafikrummet og deres gode vækstbetingelser. Det er et greb, som tillader en oplevelse af tryghed, mens det øvrige materialevalg med teglstensbelægning taler sammen med rådhuset og bidrager til at skabe et samlet vartegn i et område, som ellers er domineret af asfalt og beton. Dommerkomiteen vurderer desuden, at projektet kan realiseres inden for anlægsrammen.

Gladsaxe Kommune takker de øvrige teams i konkurrencen, BOGL/NIRAS og Kragh & Berglund / DOMINIA / Urban Creators / Fortheloveoflight for deres gode, kvalificerede forslag. By- og Miljøforvaltningen i Gladsaxe Kommune glæder sig til at arbejde videre med vinderforslaget, som skal udvikles fra skitseprojekt til egentligt projektforslag, i første omgang inden for letbanestationens entreprisegrænse.