Lyt til artiklen:

Svensk fabrik vil producere 20 millioner træer årligt

00:00
Hastighed: ???x
02:09

Et svensk pilotprojekt har ambitioner om storskala-produktion af forædlede skovkimplanter i et omfang, der ifølge svenske medier er unikt på verdensplan.

Den svenske virksomhed SweTree Technologies med base i Umeå arbejder med et pilotprojekt, som efter planen skal resultere i en storskala-fabrik med en årlig kapacitet på 20 millioner forædlede skovkimplanter.

Det skriver den svenske avis Skogsaktuellt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge avisen er pilotprojektet er nu i sidste fase, og det er ambitionen, at fabrikken kommer i drift i fuld skala allerede i 2025.

Forretningsplanen er baseret på innovation og udvikling inden for bioteknologi med det mål at udvikle træer med forbedret produktivitet.

- Målet er at skabe bedre træegenskaber til skovbruget samt fiber- og biomasseindustrien, siger SweTree Technologies administrerende direktør, Christofer Rhén, til Skogsaktuellt.

Pilotanlæg siden 2019

Pilotanlægget blev etableret i 2019 for at opbygge en industriel og automatiseret produktion af grankimplanter. Produktionen foregår ved hjælp af såkaldt SE-teknologi (Somatic Embryogenesis). Teknologien er baseret på, at et enkelt frø kan give flere embryoner, der så udvikler sig til nye planter, og pilotanlægget er nu oppe på en årlig produktion på cirka 100.000 planter.

- Vi har udviklet det her i lang tid, og omfanget, vi gør det i, er unikt i verden. Vi er inde i en meget spændende fase, da vi nu er ved slutningen af pilotprojektet og har indledt fabriksforberedelserne, siger Christofer Rhén.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Andre træarter

SweTree Technologies driver projektet sammen med Stora Enso, Sveaskog, Södra og Holmen. Det er planen, at skovselskaberne i fællesskab skal eje den første fabrik og bestemme, hvor den nye fabrik skal ligge.

Det aktuelle projekt omhandler grankimplanter, men SweTree ønsker også at udvikle processen for andre træarter både i Norden og globalt.