Lyt til artiklen:

Branchen udfordret af sjaskvåd skovbund

00:00
Hastighed: ???x
02:32

Hos Avlund Skov & Træpleje må de tunge skovmaskiner jævnligt holde en fridag for at skåne underlaget.

De rekordstore nedbørsmængder gennem de seneste måneder har været til stor frustration for mange, herunder skovbranchen, der har haft mange maskinfrie dage gennem de seneste måneder.

rich-media-1
Niels Avlund og hans Rottne F11D udkørselsmaskine. Foto: Torben Jastram.

- Det har været et svært efterår, som er fortsat ind i december. At arbejde med de store maskiner er nogle gange en balancegang, for der skal jo bruges flis på varmeværkerne, men omvendt skal vi heller ikke ødelægge skoven. Vi forsøger altid at være så skånsomme som overhovedet muligt, fortæller Niels Avlund, der fører udkørselsmaskine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi forsøger altid at være så skånsomme som overhovedet muligt.

Niels Avlund, Avlund Skov & Træpleje

Mere skånsom med bælter

Sammen med sin bror Mads Avlund har han Avlund Skov & Træpleje, som holder til lidt nord for Ringsted. Grøn Teknik møder ham i et skovområde lidt nordvest for Sorø en dag kort før jul, hvor han sammen med den tredje bror, Simon Avlund, er i færd med at tynde ud i et større område med bøg.

rich-media-4
Foto: Torben Jastram.

Simon er indlejet til opgaven og kører fældebunkelæggeren, som er en 8,5 tons Hitachi gravemaskine med fældehoved. Den er på bælter og trykker derfor mere skånsomt mod skovbunden, end Niels Avlunds Rottne F11D udkørselsmaskine på hjul. Det efterfølgende arbejde med flisning og transport til kraftvarmeværket lader de andre om.

Skift til manuelt arbejde

Denne lidt regnfulde gråvejrdag går det med lidt forsigtighed fint med at benytte skovmaskinerne, men der er mere regn på vej.

- Bliver det for vådt til maskinen, så må jeg skifte til i stedet at lave noget manuelt med en sav eller lignende, fortæller han til Grøn Teknik.

At de tre brødre alle er endt i skovbranchen har muligvis noget med deres opvækst at gøre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi voksede op på en gård, så vi har alle kørt rigtig mange maskiner - og klatret rigtig meget i træer, siger Niels Avlund.

Varetager også pleje og klatring

Mads Avlund startede virksomheden for omkring 10 år siden, og i 2020 kom Niels med. Opgaven i dag med udtyndning er en typisk vinteropgave for Avlund Skov & Træpleje, som dog også varetager mange andre opgaver inden for natur- og træpleje, ligesom der også køres gavntræ i form af tømmer og brænde.

- Mads har mange projektopgaver med træpleje og klatring, mens jeg mest sidder i udkørselsmaskinen. Vi arbejder oftest i Vest-, Midt- og Nordsjælland, hvor der er rigtig mange mindre kulturer, som skal plejes, fortæller han.

rich-media-6
Foto: Torben Jastram.