Lyt til artiklen:

Naturstyrelsen opgraderer med lejede skovmaskiner

00:00
Hastighed: ???x
04:52

Maskinparken i Jylland er i gang med en løbende opdatering. To maskinførere fortæller om deres nye skovmaskine.

Der er intet som en spritny maskine.

Det kan flere af Naturstyrelsens skovmaskinførere nikke genkendende til, for i det seneste år er der kommet flere helt nye skovmaskiner til maskinparken i Jylland. Og der er flere på vej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men i modsætning til tidligere, hvor Naturstyrelsen købte deres egne skovmaskiner, er styrelsen nu begyndt at leje dem i stedet for.

rich-media-2
John Deere 1510G i Gludsted Plantage. Foto: Tina Moesgaard.

- Vi har i en årrække haft mange ældre maskiner, som vi har døjet med, fordi de gik i stykker. Vi brugte rigtig mange penge på at reparere dem. Derfor synes vi, at nu var det tid til at gøre noget andet.

- Og så startede vi op i november 2019 med at prøve at leje en ny skovningsmaskine, fortæller Troels Borremose til Grøn Teknik, produktionsleder for Naturstyrelsen i Vendsyssel, Thy, Blåvandshuk, Vadehavet og Sønderjylland.

Kun leje på sigt

Efter et års tid med den lejede skovningsmaskine havde Naturstyrelsen nogle tal på, hvad det kostede at leje frem for at eje.

- Der kunne vi se, at det var en rigtig god løsning for os. Vi fik sat det i system, fik lavet et rigtig godt udbud tilbage i begyndelsen af 2022, og der var vi så heldige, at det var Dansk Skovteknik v. Claus Kammer, der vandt. De leverede de første maskiner i januar 2023, fortæller produktionslederen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Produktionsleder Troels Borremose. Foto: Tina Moesgaard.

Naturstyrelsen har nu modtaget fire ud af fem skovningsmaskiner og fire ud af ni udkørselsmaskiner fra Dansk Skovteknik, som er dansk importør af maskinerne fra John Deere Forestry.

- Vi skal have skiftet de resterende i løbet af de næste to-tre år. Vi overgår faktisk til at leje alle vores maskiner omkring 2026-2027. Så har vi kun lejede maskiner i Naturstyrelsen, siger han.

- Nye maskiner er bedre

For der er flere fordele ved at leje maskinerne.

- Vores erfaringer er, at vi har fået mange flere driftstimer. Til det hører også, at arbejdsglæden er steget enormt. Det gør jo for den samlede forretning enormt meget, at vi både har flere maskintimer, men også at vi har ekstra glade medarbejdere.

- Der bliver bare produceret flere kubikmeter per maskine om året, siger Troels Borremose.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det tæller ifølge produktionslederen også på bundlinjen. Samtidig er der en øget fleksibilitet i at kunne levere en skovmaskine tilbage med forholdsvis kort varsel, såfremt de aktuelle driftskrav ændres, eller hvis maskinføreren går på pension, og der ikke er en anden til at tage over.

Men det er ikke det eneste.

rich-media-6
Den dag fældede John Deere 1270G rødgran. Foto: Tina Moesgaard.

- Nye maskiner er jo bedre end gamle maskiner. De kører mere lydløst, og vi har valgt den store model, så vi har også styrken. Jo større maskine, jo mere ro er der også i en kabine.

- Typisk så sidder en maskinfører otte-ti timer dagligt i maskinen, så det er mange smårystelser hele tiden. Derfor vægter arbejdsmiljø højt for maskinførerne, siger han og tilføjer, at nye computere og programmer også gør en positiv forskel.

En mere rolig maskine

Netop arbejdsmiljø og ny teknik kommer de to maskinførere Bent Søgård og Martin Nielsen også ind på, når de fortæller om hver deres nye lejede skovmaskine, som de satte sig ind i for første gang for omkring et år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bent Søgård har været maskinfører hos Naturstyrelsen i 20 år og kører til daglig i de midtjyske skove i skovningsmaskinen John Deere 1270G.

rich-media-8
Maskinfører Bent Søgård. Foto: Tina Moesgaard.

- Det primære er helt klart det ergonomiske, siger Bent Søgård om den nye skovningsmaskine.

- Der er kommet nye teknikker i, hvor der er lavet en matematisk udregning for, hvis man nu kører kranen et stykke frem og begynder at dreje, så gør den det lidt mere roligt. Det er en dæmper og aflaster de slag, der kommer, siger han.

- Det funker bare

Få kilometer fra Bent Søgård kører Martin Nielsen udkørselsmaskine, og det har han gjort i 42 år for Naturstyrelsen. Udkørselsmaskinen er en John Deere 1510G.

rich-media-9
Maskinfører Martin Nielsen. Foto: Tina Moesgaard.

- Det er en fin maskine, og der er sket meget i forhold til den, jeg kørte i før. Ikke udseendesmæssigt, men teknikken i den, såsom styringen af kranen. Det er det helt store for mit vedkommende, siger Martin Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er den her fintfølende kran. Det funker bare, siger han.

Ud over de fem skovningsmaskiner og ni udkørselsmaskiner, består Driftscentrets maskinpark også af to fældebunkelæggere og to opmåler-biler, som måler alle Naturstyrelsens træstakke op.