Lyt til artiklen:

Bundesliga-groundsman har succes med robotklippere: "Med få forbedringer kan de blive en gamechanger"

00:00
Hastighed: ???x
04:58

I bundesligaklubben Werder Bremen har groundsman-teamet anvendt Husqvarnas Ceora-robotter til græsklipningen på klubbens træningsbaner i halvandet år. Det har sparet dyrebar tid og kræfter. Men er der mere at hente? Det løftede den svenske producent lidt af sløret for til Turf Days i den tyske storby.

Er det tid til at gå all-in på autonom græsklipning?

Det var spørgsmålet, der tjente som omdrejningspunkt, da Husqvarna havde inviteret en stribe fagfolk på besøg i Bundesliga-klubben Werder Bremen til Turf Days.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I fodboldklubben har man i omtrent halvandet år anvendt Husqvarnas Ceora-robotklippere på de træningsbaner, som både førsteholdet og ungdomsholdene i klubben gør brug af. Og det har været med rigtig fin succes, hvis man spørger groundsman i Werder Bremen, Tim Engelke.

- Vi er rigtig tilfredse med den. Der er flere aspekter i det. For det første sparer den os rigtig meget tid - i omegnen af halvanden time pr. bane pr. dag, vurderer Tim Engelke.

rich-media-2
Tim Engelke, groundsman i Werder Bremen. Foto: Tim Søgaard.

For det andet kan han aktivere Ceora med sin mobiltelefon, lige når det passer ham, hvor end han er. Det gør det lettere at planlægge græsklipning på tidspunkter, hvor der ikke er træning på banerne eller medarbejdere på arbejde, siger han.

Derudover er Ceora ganske enkelt i stand til at slå græsset under forhold, hvor det ikke er muligt for Tim Engelke og hans team.

- Vi har fået rigtig meget regn det sidste halve års tid, og det har betydet, at der har været dage, hvor vi ikke kunne betræde banerne uden at ødelægge dem. Men det kan Ceora. Så det er rigtig rart at have den, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var ikke svært at integrere Ceora i det samlede groundsman-arbejde, siger Tim Engelke. Det tog dog lidt tid, for de skulle lige lære det at kende.

- Men i det lange løb er det en stor gevinst. Det sparer os en hel opgave. Det er tid, som vi kan bruge på andre ting, der kræver manuelt arbejde. Opgaver der kan forbedre kvaliteten på vores fodboldbaner. Og når det kommer til kvaliteten på klipningen, er den det samme, om det er en robot eller et menneske, der har stået for det, siger han.

Kan ikke lave striber - endnu

Ceora står dog ikke for al græsklipning på træningsbanerne. Det sker i samspil med manuel klipning, men det er primært af kosmetiske årsager.

- Det betyder meget for spillerne, at banerne har de karakteristiske striber, som man ser på TV. Det kan Ceora'en ikke klare endnu, siger Tim Engelke.

Men det, håber han, at den eller andre robotter vil kunne i fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis man kunne montere en form for tromle bagpå robotten. Det ville være glimrende, siger han.

Ny overfladerenser skal forlænge levetiden på hybridbanen

Se også:

Ny overfladerenser skal forlænge levetiden på hybridbanen

Under Husqvarnas præsentation, løftede man sløret for en række forbedringer af Ceora, som man er i gang med at udvikle hos producenten. Én af dem var integrering af plænevækstlys under robotten.

Den del ville Tim Engelke hilse meget velkommen. Han mener, at det ville være en klar forbedring, som burde være forholdsvis nem og billig at integrere i Ceora.

rich-media-6
Tim Engelke viser rundt på Werder Bremens træningsbaner. Foto: Tim Søgaard.

En anden forbedring, man arbejder på hos Husqvarna er integration af et svampe- og sygdomsbekæmpelsessystem.

- Hvis man kunne opnå de her forbedringer, så ville Ceora kunne nå et helt nyt niveau. Det kan blive en gamechanger, siger Tim Engelke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det ville frigive så mange menneskelige kræfter til andre opgaver og samtidig øge frekvensen, hvorved vi kan udføre netop de opgaver. De opgaver kunne vi måske nå tre gange om ugen maksimalt.

Kan ikke helt erstatte mennesker

Træerne vokser dog ikke ind i himlen, og hvis man spørger Tim Engelke, om han tror, at robotter som Ceora indenfor en overskuelig tidshorisont kan varetage opgaven med at klippe græsset på de helt store arenaer som Weserstadion, så er svaret temmelig klart.

- Vi støvsuger vores stadion for filt. Hvert eneste strå. Det er min kæphest i forhold til at vedligeholde banen til perfektion. Det er et punkt, hvor jeg har svært ved at se, at Ceora eller andre robotklippere vil kunne konkurrere med det menneskelige groundsman-arbejde - også i fremtiden.

rich-media-8
Ifølge Tim Engelke er der forholdsvis lange udsigter til, at robotter kan varetage græsklipningsopgaverne på den allerstørste scene. Foto: Tim Søgaard.

Han vil dog ikke komplet afvise, at man kunne se en Ceora eller lignende robot på Weserstadion i fremtiden. Han mener, at man sandsynligvis vil gøre brug af robotter til at udføre dele af groundsman-arbejdet indenfor en overskuelig årrække. Også på områder, som man ikke engang har tænkt på endnu.

- Jeg er åben overfor det og hilser det meget velkomment. Alt der kan hjælpe os, vil være godt, siger Tim Engelke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans opfattelse er, at andre klubber i Bundesligaen går i samme retning. Mod mere autonomi og avanceret teknologi i groundsman-arbejdet.

Ny robot-klipper klarer 50.000 kvadratmeter græs i høj kvalitet

Se også:

Ny robot-klipper klarer 50.000 kvadratmeter græs i høj kvalitet