VIDEO: Ceora er en ny robot fra Husqvarna til store græsarealer. Den er batteridrevet og modulopbygget - og så kan den styres fra en App.

Med Husqvarnas nye gigant-robot-klipper Ceora kan man holde 50.000 kvadratmeter græs i høj kvalitet - eller 1800 kvadratmeter i timen - helt automatisk.

Husqvarna producerede den første robot-klipper i 1995, men i Sverige har man på hovedsædet i Göteborg siden 2018 satset på udvikling af en robot til større områder, da man så, at her var der et hul i markedet. Et hul, som Ceora nu bliver den første store robot til at fylde ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Målgruppen for Ceora er primært fodbold og golfklubber, men også offentlige institutioner, virksomheder med store græsarealer og eksempelvis hoteller kan have gevinst af den store robot-klipper, og Ceora kan med brug af det intelligente styresystem, der kan indlæse 'Stay out zones', også klippe græsfladerne så de bliver vilde med vilje, og det uden brug af kanttråd.

rich-media-2
Drivmodul og klippemodul er separeret, og så er Ceora klargjort til montering af flere redskaber. Foto: Husqvarna

- Der er egentlig mange kendte features på. Man har det samme sikre knivsystem, som man kender fra vores nuværende robotter og den har en høj kapacitet. Men det, jeg synes er rigtig specielt ved Ceora, det er også, at den er opbygget i moduler, så på sigt vil vi kunne tilbyde en lang række af tilbehør, fortæller Jacob Konnerup, salgschef for Husqvarna Professional i Danmark i forbindelse med afsløringen af den nye, store dreng i robot-klassementet.

Sundt græs

Det svingbare knivsystem med små, skarpe knive og en vægt på 70 kilo giver ifølge Husqvarna sundt græs med et mindre kompakt rodnet, og den skarpe klipning, der kan ske i intervallet 20 til 70 millimeter, er ifølge Husqvarna sammenlignelig med cylinderklip. Hastigheden er sat til 4 kilometer i timen, og Ceora holder sig dermed indenfor hastighedsgrænsen for autonome robotter på 6 kilometer i timen.

Med en stor afstand fra robottens ydersider til knivene reducerer Husqvarna risikoen for at dyr eller sportsudøvere kommer i farezonen. Men opstår en kollision, standser Ceora ved brug af kollisionssensorer og ultrasoniske sensorer med det samme, og finder en anden rute, så klipningen ikke bare bliver sat i stå, og brugeren holdes orienteret om klipningen via en app.

rich-media-3
Med appen kan man følge Ceoras fremskridt og så kan den bruges til manuelt at styre klipperen fra arbejdssted til arbejdssted. Foto: Husqvarna

Står fodholdklubber eller golfklubber og leder efter nye kvalitets-løsninger til pleje af store græsarealer med et minimalt antal mandskabstimer, så kan Ceora ifølge Jacob Konnerup klare opgaven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det er også bare en mere miljøvenlige løsning og klippe med robotter, fortæller Jacob Konnerup, og fra Husqvarna forlyder det, at én Ceora-klipper med satellit-styring kan afløse 12 af Husqvarnas traditionelle robotter med kanttråd. Og med en kapacitet på 50.000 kvadratmeter ved klipning hver anden dag, så ser Jakob Konnerup et stort potentiale for den nye store robot-klipper, der kommer i handlen i Danmark i 2020.

- Vi har jo faktisk i tusindvis af fodboldbaner og i hundredvis af golfbaner, så vi ser et stort marked for det her, lyder det fra salgschefen, der i første omgang har fokus på i omegnen af 5000 fodboldbaner og 160 golfbaner som potentielle brugere af Ceora i Danmark. Og hos Husqvarna mener man, at den nye store robot-klipper udover en god kvalitet og en miljøvenlig græsklipning også kan tilføre sportsklubberne en økonomisk attraktiv løsning.

Ceroa kan håndtere op til 20 klippearealer samtidig, og sammen med den store klippe-kapacitet betyder det samlet set ifølge Husqvarnas udregninger, at omkostningerne til græspleje kan minimeres med op til 30 procent sammenlignet med konventionelle, kommercielle plæneklippere.

- Vi anbefaler Ceora fra over tre fodboldbaner pr. klipper - er man under tre fodboldbaner, så har vi andre løsninger som vores almindelige kanttrådsløsninger, lyder det fra Jacob Konnerup som uddyber, at man har mulighed for at kræse ekstra om kampbanen, ligesom tidsstyringen kan sikre, at Ceora tager en pause når der skal trænes på banerne. Og faktisk er græsklipningen ifølge Husqvarna da også mest effektiv om natten, da græsset her stresses mindst af klipningen med de skarpe knive.

Styres via en App

Det er hurtigt og enkelt at styre og definere klippeområder eller ændre tidsplanen på Ceora med Husqvarna Fleet Services, der også giver mulighed for overvågning og lokalisering af robotten, for at sikre fuld kontrol og tyveribeskyttelse af robotten, der kan benyttes uden opsyn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men imens Ceora kan være ude af syne for brugerne, så er det nødvendigt at der er frit udsyn fra robotten til satelitter i en 110 graders "tragt", men styringen hjælpes på vej af en satelit-modtager, der opstilles i nærheden af arbejdsområdet.

- Man er stadig begrænset af RTK-teknologien, og det betyder, at man skal have frit udsyn til satelitter. Det vil sige, at begrænsningerne er bygninger og trælinjer, så man skal helst have åbne vidder.

Vil du have fat i Ceora, så kommer den nye, store robot i handlen i begyndelsen af 2022, og det til en pris på omkring 215.000 kroner.

rich-media-6
Ceora lyser op i mørket - og sensorerne sørger for at den finder vej. Foto: Husqvarna

Vi har jo faktisk i tusindvis af fodboldbaner og i hundredvis af golfbaner, så vi ser et stort marked for det her.

Jacob Konnerup, salgschef Husqvarna Professional i Danmark