Lyt til artiklen:

Anton og Casper er klar til EuroSkills for anlægsgartnere

00:00
Hastighed: ???x
03:10

EuroSkills løber af stablen i Gdansk i Polen i denne uge, hvor Danmark stiller med i alt 21 faglærte.

I den seneste måned har Anton Snedker og Casper Mogensen brugt langt de fleste af deres vågne timer på at træne op til konkurrencen EuroSkills, hvor unge fra hele Europa dyster om at blive den eller de bedste inden for deres fag.

- Vi kvalificerede os til EM ved at vinde DM i Skills for anlægsgartnere. Og så har vi brugt den sidste måned på at gå her på JU (Jordbrugets UddannelsesCenter Århus, red.) for at forberede os til EM med de ting, vi nu kan forberede på, fortæller Casper Mogensen til Grøn Teknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opgave på 18 timer

Selve konkurrencen går i gang onsdag og varer frem til fredag. Sammenlagt har Anton Snedker og Casper Mogensen 18 timer til at løse opgaven. Det svarer til seks timer om dagen, og der vil også være pauser ind i mellem.

rich-media-2
EuroSkills løber af stablen i Gdansk i Polen. Foto: Tina Moesgaard.

I modsætning til DM i Skills, hvor opgaven i form af en arbejdstegning bliver tildelt på forhånd, får de faglærte først opgaven ved ankomst.

Det har gjort det lidt sværere at forberede sig.

- Primært har vi arbejdet med materialeliste, vi har fået udleveret fra Polen. Det fik vi allerede her i start august. Og så har man skullet skyde lidt i øst og vest for at håbe på, man rammer noget, fortæller Anton Snedker og uddyber:

- Vi får først opgaven, når vi ankommer til Polen. Så vi har trænet på alle mulige forskellige elementer. Belægninger, trapper og vand. Rigtig mange vandelementer og træterrasser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et godt makkerskab

DM i Skills blev afholdt i februar i år i Fredericia. Da Anton Snedker og Casper Mogensen blev udtaget til konkurrencen, kendte de hinanden i forvejen.

- Der var vi faktisk rigtig gode kammerater inden også, fortæller Casper Mogensen.

- Det er også noget af det, der gør vores makkerskab så godt. Vi forstår hinanden ret godt, og vi har kendt hinanden i efterhånden fire år, vi har gået her på skolen sammen, siger han.

De sidste forberedelser

I sidste uge blev træningsbanen på skolen ryddet op. Bagefter stod den på de sidste forberedelser, inden turen gik til Gdansk i Polen.

- Og så skal man huske, at man godt kan have ambitioner, selvom man går i en sandkasse og lægger fliser. Der er mange døre, man kan åbne og sparke ind. Jeg tror bare, man skal gøre, hvad der passer ind. Så ender det alt sammen med at blive rimeligt fedt til sidst, siger Anton Snedker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Anton og Casper vandt DM i Skills for anlægsgartnere i starten af året. Foto: Tina Moesgaard.

EuroSkills løber af stablen fra 6. til 9. september, hvor Danmark stiller med i alt 21 faglærte fra flere erhvervsuddannelser.

Casper Mogensen blev udlært anlægsgartner i begyndelsen af sommeren med læreplads hos SC Anlæg i Hjerm, hvor han nu er fastansat. Anton Snedker har sin svendeprøve til oktober og har læreplads hos Anlægsgartner Mulvad i Malling.