Lyt til artiklen:

Naturnationalparker tager næste skridt

00:00
Hastighed: ???x
03:54

Regeringen går nu i gang med at nedsætte lokale bestyrelser for alle de 15 naturnationalparker, som indtil videre er besluttet.

Regeringen nedsætter nu bestyrelser, der skal styrke den lokale indflydelse i landets kommende naturnationalparker.

Når de lokale bestyrelser er nedsat, kan etableringen af de to første naturnationalparker gå i gang. Sideløbende fortsætter arbejdet med de næste 13 naturnationalparker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse

- Naturnationalparkerne er afgørende for at give Danmark mere og bedre vild natur. De er centrale for at hjælpe biodiversiteten på vej med store sammenhængende områder, mere varieret natur og krondyr, stude og dådyr, siger miljøminister Magnus Heunicke i pressemeddelelsen.

- Jeg er glad for, at der både er bred politisk opbakning og stor opbakning i befolkningen til etableringen af naturnationalparkerne, og jeg er glad for, at vi nu nedsætter bestyrelser, der skal sikre den lokale opbakning, siger miljøministeren.

Etablering i efteråret

Etableringen af de to første naturnationalparker, Naturnationalpark Gribskov i kommunerne Gribskov og Hillerød og Fussingø i Randers Kommune, forventes at ske til september i år.

De åbner først, fordi de er længst i godkendelsesprocessen. Her er planerne godkendt og etableringstilladelserne er givet. Tilladelserne har været igennem en klageproces ved Miljø- og Fødevarenævnet, hvor de er stadfæstet, lyder det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der tages hensyn til ynglesæsonen, som strækker sig fra marts til og med august, så etableringen af de to første naturnationalparker ikke forstyrrer fuglene i området.

Naturnationalparkerne bliver med vild natur og store græssende dyr. De store dyr skal være med til at skabe en spændende natur med flere levesteder for dyr og planter, skriver Miljøministeriet.

Grøfter, der før blev gravet for at lede vandet væk, forsvinder, så der igen kommer småsøer, vandhuller og sumpe, lyder det.

Bestyrelsernes indflydelse

For at styrke den lokale inddragelse i naturnationalparkerne går regeringen nu i gang med at nedsætte lokale bestyrelser for alle de 15 naturnationalparker, som indtil videre er besluttet.

Friluftsfaciliteter, låger, ruteforløb og input til den mere specifikke afgrænsning af naturnationalparker er blandt de ting, som de lokale bestyrelser kan få indflydelse på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bestyrelserne vil erstatte de nuværende lokale projektgrupper, og organisationer i projektgrupperne er blevet inviteret til at indstille medlemmer til de kommende bestyrelser.

Bestyrelserne kan give input til forvaltningen af den enkelte naturnationalpark.

For at sikre at dyrevelfærden i naturnationalparkerne er i orden, har regeringen sidste år besluttet, at dispensationsmuligheden i dyrevelfærdsloven skal evalueres et år efter, at de første naturnationalparker med en dispensation er åbnet, lyder det.

Elge planlagt i Gribskov

Gribskov er den eneste naturnationalpark, hvor der er planlagt udsætning af elge, som for mange vil være et nyt bekendtskab i den danske natur.

Regeringen har derfor besluttet, at bestyrelsen for nationalparken i Gribskov skal have muligheden for at drøfte udsætningen af elge, så der kan sikres lokal opbakning til beslutningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis et flertal i bestyrelsen ønsker, at der ikke skal udsættes elge, vil regeringen følge denne beslutning, skriver Miljøministeriet.

Det vil betyde, at Naturstyrelsen så sætter gang i arbejdet med at få behandlet en ny plan med en anden sammensætning af store græssere.

Parallelt med arbejdet med en ny plan, starter etableringen af naturnationalparken med opsætning af gen og gradvis udsætning af dyr over de kommende tre år.