Lyt til artiklen:

Kim takker af efter 45 år i rendegraveren

00:00
Hastighed: ???x
03:41

Rendegraveren har været en fast følgesvend i hele Kim Kristensens arbejdsliv - og lidt til.

Maskinfører Kim Kristensen har haft sidste dag på jobbet i Lejre Kommune og går nu på pension efter 45 år.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg elsker mit arbejde, og jeg elsker at køre rendegraver. Så det er lidt øv - for nu er det jo pludselig ved at være tid, siger den erfarne maskinfører Kim Kristensen i pressemeddelelsen.

Efter en sparerunde i kommunen sidste år besluttede han at gå på pension for at give plads til yngre kræfter. Nu kan han se tilbage på et alsidigt arbejdsliv, hvor der er sket lidt af hvert.

Det faste værktøj

Kim Kristensen runder et skarpt hjørne til marts næste år, hvor han fylder 70 år. Men det afslører fysikken ikke, idet han springer friskt op i sin Hydrema rendegraver. "En Rolls Royce blandt rendegravere", siger maskinføreren.

Christian vil hellere eje end leje

Se også:

Christian vil hellere eje end leje

Gennem årene har han prøvet flere af slagsen, for rendegraveren har været hans "værktøj", siden han som 14-årig fik ud af skolen.

- Dengang havde en rendegraver en skovl på 60 centimeter. Og man skulle flytte sig fra den ene ende til den anden, når man skulle styre den anden skovl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I dag har vi skovle på op til 180 centimeter, og så drejer man bare sædet, fortæller Kim Kristensen inde fra kabinen.

Mange typer opgaver

Det var hans far, der købte den første rendegraver til familiens maskinstation. Og den blev Kim Kristensens skæbne:

- Jeg er aldrig blevet spurgt til, hvad jeg ville være. Jeg blev det bare - og har været glad for det. Jeg har også været meget glad for at være i Lejre Kommune og før det i Hvalsø Kommune.

- Her har der været plads til selv at bestemme, hvordan opgaverne skulle løses. Og en god tone blandt kollegaer og chefer, siger han.

rich-media-4
Maskinføreren har kørt vintertjeneste i mange år. Foto: Lejre Kommune.

Med rendegraveren har maskinføreren gravet brønde og klargjort cykelstier overalt i kommunen - og meget mere. For jobbet i Vej & Park er alsidigt, og man skal springe til der, hvor der er brug det. Noget, som Kim Kristensen i den grad har gjort:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Da jeg blev ansat for 45 år siden, spurgte kommuneingeniøren (datidens titel for en leder af en teknisk forvaltning, red.), om jeg ikke også ville være med i det nyopstartede brandvæsen. Og det ville jeg da gerne.

- Jeg har også kørt vintertjeneste i mange år. Det stoppede jeg dog med for to år siden, for det er hårdt at skulle arbejde om natten også, siger maskinføreren.

Vilde vintre på vejene

Efter et langt arbejdsliv er der mange anekdoter. En af dem handler om vinteren 1978/1979.

- Det var en meget hård vinter, og med rendegraveren kørte jeg mad ud til pensionisterne, der boede ud af de små markveje, fortæller maskinføreren.

Ole ville arbejde udendørs

Se også:

Ole ville arbejde udendørs

Da Kim Kristensen stoppede med at køre vintertjeneste for to år siden, gik han samtidig ned i tid til 32 timer om ugen. En ordning, der har gjort det muligt for ham at fortsætte frem i jobbet frem til nu, lyder det. Han kunne også være fortsat, skriver kommunen, men:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg skal jo stoppe på et tidspunkt, slutter Kim Kristensen.

At arbejde slipper han dog ikke helt, da familien nu får glæde af hans evner og energi.

Torsdag 21. december 2023 bliver der afholdt afskedsreception i Vej & Park i Hvalsø for Kim Kristensen, hvor der bliver sagt tak for 45 års tjeneste.