Lyt til artiklen:

Plæne bliver til grønt dige og byrum

00:00
Hastighed: ???x
03:07

Mange forskellige elementer skal spille sammen på anlægsprojektet, der skal stå færdigt denne sommer.

Med kuplerne fra Randers Regnskov og periodiske abe- og fuglelyde derfra i baggrunden er anlægsgartnervirksomheden OKNygaard ved at forvandle et stort græsareal ned til Gudenåen.

Justesens Plæne hedder det, og forvandlingen heraf har overordnet set to formål: Det skal være stormflodssikring og et rekreativt grønt byrum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Det nye Justesens Plæne får flere nye træer. Foto: Tina Moesgaard.

- Der var spadestik i oktober måned (sidste år, red.), og der startede vi med at lave en betonmur hernede (nær ved Randersbro, red.), som er en del af diget. Så vi er egentlig startet nede i den ende med at bygge diget, fortæller Henrik Vittrup, projektleder hos OKNygaard, til Grøn Teknik.

Overfladen er nået

Randers Kommune er bygherre på projektet, og diget skal på sigt bindes sammen med resten af Klimabåndet, som er navnet en sammenhængende højvandsbeskyttelse gennem Randers Midtby.

rich-media-3
Henrik Vittrup er projektleder hos OKNygaard. Foto: Tina Moesgaard.

Over vinteren har den ene lastbil efter den anden læsset jord af til det massive dige, en stor gravemaskine nu er ved at lægge sidste skovl på.

- Man skræller noget af græstørven af for at få fat i råjorden, og så bygger man en kerne op i sand. Så bliver der lagt en kappe på af ler udenpå, og så bliver der lavet en gangsti oppe på toppen. Det er selve opbygningen af diget, siger projektlederen.

Det er dimensioneret efter, at vandet kan komme op i kote tre, svarende til tre meter over normal vandstand. Ellers kan resten af diget, elementerne og beplantningen nedenfor holde til at stå under vand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Diget får en gangsti på toppen. Foto: Tina Moesgaard.

OKNygaard har forsøgt at genbruge så meget af jorden på stedet som muligt. Det eneste der i princippet er bortskaffet af plænens jordmaterialer er græstørv. Det har kunnet bruges nogle steder, men ellers er det blevet kørt væk, så det på sigt ikke bliver dominerende.

- Nu er vi kommet op på overfladen, og vi skal have lavet noget beplantning. Vi lægger muldjord ud, og vi fræser noget sand ned i nogle af jordlagene for at gøre klar til blomstereng og stauder, siger han.

Store træer skal i jorden

Det er også nu, at træerne bliver sat i jorden. Der er nogle større iblandt, og en af dem er hvid pil. De er modstandsdygtige overfor vand og mage til dem, der vokser på den anden side af åen.

rich-media-6
Hvid pil plantes. Foto: Tina Moesgaard.

- Det er en rigtig spændende opgave for os. Den indeholder mange af de ting, vi synes, vi er rigtig gode til. Der er mange forskellige elementer, der skal spille sammen, fortæller Henrik Vittrup og uddyber:

- Diget er hovedelementet i det, og det er også der, det meste af tiden ligger. Der ligger brodæk hernede, der skal laves et madpakkehus, vi skal lave en toiletbygning, der skal sættes cykeltæller op, og der skal genmonteres noget inventar, vi har pillet ned herude. Det er samspillet mellem alle de dele, der skal gå op i en højere enhed i forhold til tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor fortsætter OKNygaards arbejde på plænen lidt endnu, så det nye Justesens Plæne er klar til åbning denne sommer.

rich-media-8
Planter til plænen. Foto: Tina Moesgaard.