Lyt til artiklen:

Forsyningsselskab accelererer grøn omstilling

00:00
Hastighed: ???x
02:32

Hofor indfører nu skrappere krav til bæredygtighed i nybyggeri. Det betyder blandt andet, at nye bygninger skal udlede mindre CO2.

Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, sætter tempoet i den grønne omstilling op. Forsyningsselskabet har vedtaget at stille krav til bæredygtighed i nye bygninger. Krav, der er væsentligt skrappere, end loven kræver.

Direktør for Byggeri og Anlæg i HOFOR Søren Birch fortæller, at kravene allerede gælder fra i år:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Anlægs- og byggebranchen er en af de største udledere af CO2 og har et stort forbrug af ressourcer. HOFOR har bygge- og anlægsaktiviteter for mindst 30 milliarder kroner de næste 10 år, og derfor er det et naturligt sted at sætte ind i bestræbelserne for at nå HOFORs mål om at være CO2-neutral i 2040, konstaterer direktøren.

Mindre CO2 fra bygninger

Hofor sætter tempoet op på flere fronter. Forsyningsselskabet har blandt andet indført, at nye bygninger skal have lavet en livscyklusanalyse. Det er en opgørelse af, hvordan en bygning belaster klimaet lige fra opførelsen, til den er blevet revet ned igen.

Derudover har selskabet formuleret konkrete mål for, hvor meget CO2 bygningerne må udlede gennem deres levetid. For opvarmede bygninger så som driftscentre, som allerede er omfattet af klimakrav i bygningsreglementet, har Hofor indført et krav om, at de max må udlede otte kg CO2 per kvadratmeter om året. Kravet i lovgivningen til nybyggeri er i øjeblikket 12 kg CO2, som dog bliver gradvist sænket de kommende år.

Et skridt nærmere nyt grønt vådområde ved Aarhus

Se også:

Et skridt nærmere nyt grønt vådområde ved Aarhus

For øvrige bygninger, herunder bygninger til tekniske anlæg, som der i dag ikke er krav til i lovgivningen, har HOFOR indført krav om, at de max må udlede 12 kg CO2 per kvadratmeter om året.

Indtænk bæredygtighed bredt

Hofor indfører desuden et krav om, at nye bygninger skal være guldcertificeret efter DGNB-systemet. Det er en teknisk evaluering af et byggeri ud fra seks områder som eksempelvis miljømæssig og teknisk kvalitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Indførelsen af krav om DGNB-guldcertificering sikrer, at Hofor's nybyggeri har en bred tilgang til bæredygtighed og ikke kun fokuserer på CO2-udledning. Det understøtter vores mål for klima og samtidig også vores mål for miljø, arbejdsmiljø og energieffektivisering, siger Søren Birch.