Lyt til artiklen:

Nu går forberedelserne til et grønnere og mere fredeligt Vesterbro Torv i gang

00:00
Hastighed: ???x
03:48

2024 bliver året, hvor Teknik og Miljø i Aarhus sætter skub i den store forskønnelse af Vesterbro Torv, der skal blive til et grønt og levende byrum.

Opmærksomme aarhusianere vil i den kommende tid kunne se, at der sker ting og sager på Vesterbro Torv. Bland andet bliver den midlertidige beplantning midt på torvet fjernet, kommende færdselstavler sættes op og dækkes til, indtil de skal i brug, og der bliver fjernet et helleanlæg på Hjortensgade.

Aarhus Byråd godkendte sidste år rådmand Nicolaj Bangs plan for et smukkere Vesterbro Torv med plads til liv, træer, udeservering, markedsplads og mulighed for at nyde byen. Arbejdet på torvet er således de helt indledende forberedelser til, at den store forvandling af det trafikerede torv kan gå i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mindre fældehoveder til gravemaskiner

Se også:

Mindre fældehoveder til gravemaskiner

- Aarhusianerne kan godt begynde at glæde sig. I dag er Vesterbro Torv et sted, hvor bilerne suser forbi, og det har potentiale til meget mere. Når Vesterbro Torv står færdigt engang til næste år, får vi et helt nyt og grønt byrum, som bliver en attraktion i sig selv, og hvor der er masser af det byliv, som kendetegner Aarhus, siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Planen for Vesterbro Torv følger op på en tidligere byrådsbeslutning om, at torvet skal fredeliggøres med mindre gennemkørende trafik. Omdannelsen betyder dermed også, at en del bilister vil skulle finde alternative ruter. Man vil fortsat kunne komme ind til hvilket som helst sted i Midtbyen, men man vil ikke længere kunne gøre det ad Vesterbro Torv.

Omlægningen af Vesterbro Torv får en stor rolle i klimatilpasningen af Aarhus midtby. I det højtliggende terræn oven for Vesterbro Torv, på torvet og i de tilstødende gader laver Teknik og Miljø sammen med Aarhus Vand klimatilpasning med grønne løsninger, som kan forsinke op til tre skybrud på én gang, før det ledes videre til Århus Å. Regnen bruges til at forskønne torvet og skal give plads til mere bynatur.

Trafikken lægges om, når p-kælderen skal rives ned

Første store milepæl i projektet bliver p-kælderen under torvet. Den har længe været lukket af sikkerhedshensyn, og nu skal den altså lukkes permanent. Det indebærer, at selve p-kælderen brydes ned, så den kan fyldes med sand og grus og være klar til, at maskinerne oven på torvet går i gang.

- Selvom arbejdet på torvet først går i gang noget senere, har vi valgt allerede nu at få fjernet parkeringskælderen. Det vil spare en masse naboer for støj, at vi gør det før sommeren, hvor mange jo godt kan lide at sidde ud på altanen og have vinduerne på klem. Og så gør det våde vejr, at eventuelt støv vil lægge sig hurtigt, siger Morten Schmidt Søndergaard, projektleder i Aarhus Ejendomme, Teknik og Miljø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Erhvervspris til Linddana

Se også:

Erhvervspris til Linddana

I forbindelse med arbejdet med p-kælderen vil de foreslåede trafikale ændringer på torvet også træde i kraft. Det betyder, at Vester Allé og Hjortensgade bliver ensrettet i nordgående retning, nordsiden af Vesterbro Torv bliver lukket for al gennemkørsel, og sydsiden af torvet forbeholdes busser og bløde trafikanter. Der kommer derfor også et signalanlæg i krydset Janus La Cours Gade og Vester Allé, som regulerer den kommende bustrafik på tværs af torvet og den øvrige trafik fra syd.

Aarhus Byråd skal godkende det endelige projekt for omdannelsen af Vesterbro Torv. Teknik og Miljø forventer at have et forslag klar til marts. Når byrådet har vedtaget et endeligt projekt, vil de trafikale ændringer blive permanente, og der vil blive etableret et midlertidigt byrum, så aarhusianerne allerede i år kan få en forsmag på det kommende Vesterbro Torv.

Det færdige Vesterbro Torv vil sandsynligvis være klar til indvielse i sommeren 2025.