Lyt til artiklen:

Svenske klitfyr er blevet offer for granbarkbiller

00:00
Hastighed: ???x
02:05

Cirka 35 træer af arten Pinus contorta også kaldet klitfyr har måttet lade livet til granbarkbiller i nærheden af Öregrund omkring 150 kilometer nord for Stockholm.

- Vi ved endnu ikke, hvad dette skyldes, og hvorfor billerne ikke har valgt granerne, der står lige ved siden af. Vi er meget forbløffede over, granbarkbillens opførsel og forsøger nu at indhente mere information. Vi undersøger desuden området for at kortlægge omfanget, siger Patrik Karlsson, ekspert i insekt- og svampeskader hos Skogsstyrelsen i Uppsala, Sverige i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er første gang nogensinde, at der er konstateret angreb fra granbarkbiller på levende klitfyr. De to bestande, der er ramt af angrebene, består af 30-årige klitfyr. Bestandene er hver på omkring en halv hektar med 500 meters afstand imellem. I den ene bestand blev cirka 10 træer dræbt og i den anden bestand cirka 25 træer. Der er ingen angreb af borebillerne i nærliggende granbestande, og heller ikke på almindelige fyrretræer, skriver svenske Skogsstyrelsen.

rich-media-2
Klitfyr, der er døde efter angreb af granbarkbiller i Östhammars Kommune i Uppland, Sverige. Foto: Patrik Karlsson.

De angrebne træer er døde, men barkbillerne har haft meget svært ved at formere sig i klitfyr, hvilket tidligere studier også har vist. Der er også enkelte kendte tilfælde, hvor granbarkbiller har angrebet og dræbt almindelige fyrretræer.

I 2015 blev der studeret angreb på stormfældede klitfyr i Midtnorrland, Sverige, men angreb på stående, levende klitfyr er noget, som Skogsstyrelsen ikke tidligere har registreret.

De skriver desuden, at der ikke er flere angreb af granbarkbiller i dette område end på andre steder i Uppland, Sverige. Den mindre barkbille, der findes i Finland og Norrbotten, som gerne angriber klitfyr, er ikke blevet fundet i bestandene.