Lyt til artiklen:

Afgørende EU-afstemning for skovbruget er lige om hjørnet

00:00
Hastighed: ???x
02:30

Dansk Skovforening bakker op om mere bakker naturgenopretning, men man vil have det oprindelige forslag justeret væsentligt. Ellers kan det få stor betydning for skovbruget.

Onsdag den 12. juli, kan blive skelsættende for skovbruget i EU-regi: EU-Parlamentet skal stemme om, hvorvidt EU-Kommissionens forslag til en naturgenopretningsforordning skal afvises, eller om det skal vedtages - enten i sin oprindelige form eller med nye ændringsforslag. Det skriver Tanja Blindbæk Olsen, erhvervspolitisk chef i Dansk Skovforening.

Parlamentets miljøudvalg har tidligere på sommeren ikke kunnet blive enige om ændringer til forslaget, så det er nu det oprindelige forslag, Parlamentet i første omgang skal tage stilling til. Hvis forslaget ikke forkastes, skal de dernæst stemme om en række nye ændringsforslag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk Skovforening har støttet ambitionen, siden ideen om en naturgenopretningsindsats blev fremlagt som del af EU's grønne aftale. Det oprindelige udkast til naturgenopretningsforordningen fra EU-Kommissionen indeholder dog en række bekymrende konsekvenser for skovbruget, og man har derfor arbejdet intenst på at få justeret forslaget, så det bliver mere balanceret.

Ændringsforslag klar

Forud for afstemningen er da også fremsat et række nye ændringsforslag, hvoraf nogle langt hen ad vejen følger vores ønsker til ændringer.

- Vi er dog bekymret for, at forordningen ender som et usammenhængende kludetæppe, og anbefaler derfor - sammen med vores europæiske samarbejdspartnere - at forslaget på nuværende tidspunkt forkastes, fortæller Tanja Blindbæk Olsen.

- Vi håber, at Parlamentet gennem deres afstemning vil vise, at de tager de mange europæiske lodsejeres bekymringer alvorligt, ved at hjemvise forslaget til omarbejdning, eller at de tilpasser det på de afgørende punkter.

Dansk Skovforening kalder på følgende væsentlige justeringer af Kommissionens forslag:

Artiklen fortsætter efter annoncen

  • Fokus skal være på de økosystemer, der har mest brug for genopretning, og prioritering af tiltag og foranstaltninger skal fokusere på allerede beskyttede områder, såsom Natura 2000-områder.
  • Ikke-forringelsesmål og -krav skal være pragmatiske og må ikke forhindre en fortsat bæredygtig skovdrift.
  • Der skal tages hensyn til de europæiske skoves forskelligheder og sikres mere fleksibilitet med hensyn til indikatorer.
  • Nationale genopretningsplaner (NRP'er) skal være skræddersyet, fremadskuende og sikre involvering af skovejere i alle faser af processen, og de skal være genstand for en omfattende konsekvensanalyse.
  • Der skal være bortfald eller begrænsning i muligheden for delegerede retsakter, der kan resultere i "one-size-fits-all"-løsninger.
  • Der skal stilles reelle og tilstrækkelige økonomiske ressourcer til rådighed.

Ved at sikre en bedre inddragelse af skovejerne, give dem den nødvendige fleksibilitet og målrette indsatsen kan forordningen blive det værktøj, der kan gøre den nødvendige forskel for naturen samtidig med, at skovene fortsat kan levere andre nødvendige ydelser til samfundet, fx træ til den grønne omstilling.

Dansk Skovforening følger afstemningen og venter spændt på resultatet. Hvis forslaget ikke forkastes, sendes det videre til trilogforhandlinger til efteråret.