Lyt til artiklen:

Maskiner under Broen klæder fagfolk på til drift af kunstgræsbaner

00:00
Hastighed: ???x
04:41

Maskiner under Broen løfter nu sløret for det første af udstillingens række af faglige lynkurser. Det sker med miniseminaret "Drift af kunstgræsbaner," som vil kaste lys over et driftsområde, der bliver grebet meget forskelligt - og til tider tilfældigt - an.

Antallet af kunstgræsbaner stiger og stiger. Det samme gør udfordringerne med rent faktisk at vedligeholde banerne korrekt, for der findes lige så mange driftsmanualer, som der findes leverandører af de populære græstæpper. Den udfordring tager Maskiner under Broen nu på sig med miniseminaret "Drift af kunstgræsbaner". Her vil groundsman i Næstved Kommune Alex Moreno præsentere sine erfaringer og en testbaseret tilgang til driften af kommunens kunstgræsbaner, og det er der brug for, understreger han.

- Hvis man som kommune har flere forskellige kunstgræsbaner, så har man én leverandør, som siger, at driften skal foregå på én måde, og en anden leverandør som siger, at driften skal foregå på en anden måde, og måske også en maskinleverandør som anbefaler en helt tredje slags maskiner. Og tit modsiger anbefalingerne hinanden, fortæller Alex Moreno og pointerer, at det derfor ikke er muligt at komme med en samlet brugsanvisning for, hvordan alle bør drifte deres kunstgræsbaner. Tværtimod bør hver driftsansvarlig vurdere sine egne baner og teste, hvilken effekt de forskellige driftsformer rent faktisk har, mener han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Hvis et kunstgræsstrå knækker, rejser det sig ikke igen. Foto: Alex Moreno.

- Kunstgræsbaner er et dødt materiale og giver dig ingen ledetråde. Almindeligt græs "fortæller" dig, om det har brug for vand, gødning eller andet, men med kunstgræs er man nødt til at teste banerne. Hvad betyder det eksempelvis for boldrullet, at der kommer en ekstra 1-3 mm gummigranulat på? Eller er der en skole i nærheden, hvor børn træner med almindelige sko på kunstgræstæppet i stedet for fodboldstøvler? Der er mange forhold, man er nødt til at have overblik over for at kunne tilrettelægge sin drift. Men når jeg kommer rundt på banerne landet over, oplever jeg, at folk nogle gange bare får en kost, en traktor og et gumminet og uden yderligere information bliver bedt om at gå i gang med at drifte kunstgræsbanerne. Og det er altså opskriften på at begå potentielt meget dyre fejl, for når et kunstgræsstrå først er knækket, rejser det sig ikke igen, siger Alex Moreno.

Han håber derfor, at driftsansvarlige fra hele landet vil lægge vejen forbi Middelfart til august og overvære miniseminaret og deltage i den efterfølgende dialog for at få så mange erfaringer på bordet som muligt.

Kunstgræs absolut ikke driftfri

Bestyrelsesmedlem i Groundsman Association Denmark og entrepriseleder i Kolding Kommunes Entreprenørafdeling Knud Høeg Rasmussen vil bistå Alex Moreno til miniseminaret, som han faktisk selv anbefalet Maskiner under Broen at få arrangeret.

- Jeg mente, at der var behov for dette kursus, da der bliver flere og flere kunstgræsbaner, men der er ikke meget i groundsman-uddannelsen om drift af kunstgræsbaner. Og jeg oplever, at mange fagfolk er lidt på bar bund, for de bliver mødt med en bred vifte af vidt forskellige tilgange til opgaven. Derfor tror jeg, at mange vil have godt af at komme og høre om Alex Morenos testbaserede tilgang og få inspiration til, hvad man kan teste, og hvad man kan måle på, siger Knud Høeg Rasmussen.

Han håber også, at en øget opmærksomhed på de mange overvejelser, der ligger bag korrekt drift af kunstgræsbaner, vil få flere beslutningstageres øjne op for, at kunstgræsbaner absolut ikke er vedligeholdelsesfri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Blandt politikere og beslutningstagere er der tit en overbevisning om, at kunstgræs ikke kræver nævneværdig drift. Det resulterer til tider i, at man prioriterer at anlægge kunstgræsbaner fremfor naturgræsbaner og ikke har blik for både de udfordringer og de omkostninger, som er forbundet med kunstgræs, siger han.

Miniseminarer skal spare dyre lærepenge

Formålet med Maskiner under Broens miniseminarer er netop at gøre branchens nyeste viden og vigtigste erfaringer tilgængelige for landets fagfolk, forklarer formand for Maskinleverandørernes messeudvalg Birger Pedersen, der desuden er direktør i Timan.

- Miniseminarerne er sat i verden for at få bragt al den viden i spil, som er i branchen. Der er ingen grund til, at alle skal begå de samme fejl og høste dyrekøbte erfaringer, når folk andre steder måske allerede har gjort arbejdet. Det gælder i særdeleshed for driften af kunstgræsbaner, hvor man eksempelvis kan blive tvunget til at lægge banen om, hvis man har driftet den forkert eller eksempelvis kørt med for tunge maskiner, og det kan blive rigtig, rigtig dyrt, siger Birger Pedersen og pointerer, at miniseminaret om drift af kunstgræsbaner blot er en del af miniseminarernes samlede program med faglig videndeling. Resten af oplæggene vil blive offentliggjort løbende.

Miniseminaret "Drift af kunstgræsbaner" vil blive afholde begge udstillingsdage - henholdsvis onsdag den 24. august kl. 13:30 og torsdag den 25. august kl. 10:00.