KT Service er begyndt at klippe rough med en slagleklipper fra Orkel, og det har minimeret arbejdstiden.

KT Service har netop indkøbt et større parti af opsamlervogne fra Orkel. De har selv kørt i 600 timer med vognen, og det har i følge dem givet tidsbesparelser på op til 75 procent i forhold til andre ophængte slagleklippere.

Maskinerne bruges egentlig først og fremmest til at høste insilage til kvæg, men den har nu fået en ny rolle som roughklipper på flere jyske golfbaner, heriblandt Himmerland, som Grøn Teknik besøgte tidligere på måneden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fortæller Kenneth Thomsen fra KT Service.

- Det er en lille slagleklipper, der kører efter samme princip som en grønthøster. Den plejer at høste højt græs til foder, så den har også en opsamler. Den er altså vant til højt græs, og fordi det er en slagleklipper, kan den også tage træer og buskadser op til 4 centimeter i tykkelse, siger Kenneth Thomsen.

Selve klipperesultatet bliver også godt. Greenkeeper ved Aalborg Golfklub, der før var ved Sebber Kloster, Jesper Brandt er meget begejstret for resultatet.

- Maskinen klipper græsset ned til 4-6 centimeter, så det tykke bunddække får det sværere end de svingler, vi gerne vil have på roughen. Det skal selvfølglig være en straf for golfspilleren at lande på roughen, men de skal også kunne finde deres bold, siger Jesper Brandt.

Han har sammenlagt haft erfaring med Orkels opsamler i 2-3 år og har umiddelbart ikke nogen planer om at gå tilbage til selv at klippe roughen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Effektiv klipning

Vognen har en arbejdshastighed på op til 10 kilometer i timen, og med en bredde på 1,4 meter giver det en effektiv klipper. Ifølge Kenneth Thomsen, der sælger og udlejer maskinen til golfklubber og andre, der arbejder med naturpleje, har de tidligere brugt maskinen på Sebber Klosters golfbaner, hvor de før brugte en anden bugseret maskine med tip.

Før i tiden tog det i alt 270 timer at klippe roughen og komme af med affaldet. Det tal bragte KT Service ned på 60 timer, hvilket er knap en fjerdedel af tiden.

- Grunden til at vi bruger KT Service er, at det er meget billigere end hvis vi selv skulle købe en slagleklipper og bruge mandetimer og diesel på det. Vi har regnet os frem til, at Kenneth kan køre en gang om året hos os i 18 år for samme pris, som det koster at købe en ny maskine, siger Jesper Brandt.

Opsamlervognen kan rumme 14 kubikmeter, men fordi slagleklipperen slår græsset i stykker, og det dermed bliver komrpimeret væsentligt mere, kan den rumme det, der svarer til 80 kubikmeter løst græs, fortæller Kenenth Thomsen.

Skal sidde på traktor

Maskinen hægtes på en traktor. Traktoren leverer altså trækkraften, og selv om det virker som tungt maskineri, der efterlader et stort marktryk, så er det ikke så slemt, siger Kenneth Thomsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selve vognen vejer nemlig kun 2,4 ton, og den er derfor nem at trække rundt. Den er derfor stærk, når det kommer til lavninger og forhøjninger, og så er den nem at komme udenom forhindringer som sten, træer og buske med.