Johnny Kristensen er chefgreenkeeper. Og selvom sommeren har været ekstraordinær, er det ikke noget, der bekymrer ham

Det har på mange måder været en underlig sommer. Solen har baget ned, og ofte har temperaturen været over de 30 grader.

Mange steder i det ganske danske land har græsset været brunt, men sådan har det ikke nødvendigvis været på Himmerland Golf og Spa Resort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores nye bane er grøn over det hele.Vores gamle bane er noget anderledes. Men den grønnes alligevel hurtigt, nu hvor vi har fået vand. Når man så kommer lidt tættere på banen, kan man se, at der stadig er brune plamager, og der ved vi ikke, om græsset kommer op igen, siger Johnny Kristensen, der har været headgreenkeeper på banen i over 11 år.

Forskellen på de to baner er, at den nye bruges til den golfturnering, Danmark har på Europa Touren. Den bliver passet og plejet af flere mand og med mindre maskiner. I år afholdes turneringen dog i Silkeborg, men næste år vender den tilbage til Himmerland, hvor den indtil nu har hørt til.

Fjernkontrolleret vandingsanlæg

Backtee Course, som Europa Tour-banen hedder på klingende himmerlandsk, er grøn overalt. Fra start til slut. Omvendt er den almindelige bane kun grøn ved teestedet og ved greenen. Det er der, man starter og slutter et hul.

- På Europa Tour-banen fik vi lavet pop-up-sprinklere på hele banen. Det kan jeg styre med en radio, og så kommer vi op i nogle voldsomme tal. Jeg vandede alt en nat, hvor det var rigtig tørt, og der brugte jeg 1400 kubikmeter vand. Det koster cirka 10.000. Der havde jeg en periode på 23 dage, hvor jeg vandede hver nat, og så bliver det pludselig til penge. Det er helt sikkert økonomien, der gør, at den gamle bane ikke får samme mængde vand, siger Johnny Kristensen.

God jord giver god græs

På en golfbane er det vigtigt, at græsset er tæt og jævnt, og alt afhænger af jorden under. Hvis ikke den er god og velplejet, bliver den grønne overflade det heller ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi arbejder meget med jorden. Hvis det er rigtig sundt, kommer græsset af sig selv. Vi prikker små huller på otte millimeter i greenen for at løsne jorden, og derefter tromler vi den. Så bliver den kompakt. Men man kan ikke hekse med overfladen, siger Johnny Kristensen.

Tørken har dog sat sine spor, og flere steder ser man plamager, som giver greenkeeperen grå hår.

- Der er mange steder, hvor man tænker, at det ikke bliver græs igen, og det ved vi ret beset ikke, om der gør. Nu har jeg gødet i sidste uge, og nu kommer der så den udfordring, at det jo også gælder der, hvor der er græs i forvejen. Så nu får vi sådan nogle små totter og forskellige længder af græsset, siger han.

Kraftig regn er det værste

Under sommeren har der dog hele tiden været kontrol med banen. Modsat mange mindre golfklubber, har der i Himmerland aldrig været fare for, at vandet slap op. I stedet kan naturlig regn ødelægge banen.

- Der er intet værre end voldsomme regnskyl, for det kan vi ikke kontrollere. Vi kan ikke klippe banen ordentligt, og maskinerne er for tunge. Så får vi for meget vækst i græsset, og når jeg så kan klippe det igen, får jeg for meget afklip. Det gør, at jeg aldrig kan få klippet bund i den, siger Johnny Kristensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig kan et voldsomt regnskyl sætte dele af den gamle bane under vand, da der ikke er dræn overalt på den.

Groundsman? Nej tak

Hvis man gerne vil arbejde med græs, kan man, udover at være greenkeeper, også være groundsman. Så arbejder man med fodboldbaner. Det er dog ikke noget Johnny Kristensen kunne være interesseret i.

- Jeg ville tænke, at det var for nemt. Det ved jeg godt, at det ikke er, for de har andre udfordringer. Det er selvfølgelig forskelligt fra person til person, men for mig ville det være sindssygt kedeligt. Jeg tror, jeg ville brænde sammen. Vi har forskellige græsarter og højder. På en fodboldbane har man det samme af alt, siger han.

Den nye Backtee Course blev anlagt i 2012 og tager cirka fire timer og 30 minutter at spille. Den er mellem 5,2 og 6,7 kilometer i længde, afhængig af hvor man starter.