Feltet til årets græsklipningskonkurrence ved Grøn Fagmesse i Brovst bød på syv stærke maskiner, men de seks faldt fra på grund af forkert indstillet klippehøjde.

Nogle gange bliver en konkurrence afgjort på små detaljer, og andre gange er der ingen tvivl om udfaldet.

Ved årets græsklipningskonkurrence på Grøn Fagmesse i Brovst 9. juni var der ingen tvivl om vinderen. Faktisk var der kun én af de syv deltagende græsklippere, som efterlevede et væsentligt krav i bedømmelsen, og derfor behøvede dommerne ikke lang betænkningstid for at kåre årets vinder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskiner og redskaber

Man skal have med i baghovedet, at konkurrence i bund og grund er et underholdningselement på messen, som skal give deltagere og besøgende et smil på læberne. Men det forhindrer ikke deltagerne og dommerne i at holde den faglige fane højt.

Årets slag stod mellem syv græsklippere. Sidste års vinder - en John Deere 1580 terraincut - var med igen. Sidste års var den monteret med en Müthing slagleklipper, men denne gang havde de valgt at klippe med deres egen rotorklipper. Müthing slagleklipperen var dog igen i år med i konkurrencen. Denne gang var den monteret på en Shibaura CM374 redskabsbærer.

Nilfisk var repræsenteret med en Park Ranger 2150 med rotorklipper. Kärcher bød ind med redskabsbæreren MIC 34C med Stensballe rotorklipper, og derudover deltog Hustler med hele to zero-turn maskiner - både en diesel og en benzinudgave. Sidst men ikke mindst deltog også en Grasshopper 325D zero-turn klipper fra HA Fog.

Afgørende punkt

Tidligere har det været et spørgsmål om klippekvaliteten, som afgjorde konkurrencen, men i de senere år har dommerne bygget flere kriterier ind i bedømmelsen. I år skulle en repræsentant for hver af maskinerne således gennemgå maskinen for dommerne, så de kunne få et indblik i maskinernes serviceenlighed og komfort samt deltagernes tekniske indsigt.

Samtidig fik deltagerne besked på at indstille klippehøjden til 2,5-3,0 centimeter, og det skulle vise sig at blive et afgørende punkt. Efter hver af de syv maskiner enkeltvis havde klippet en stribe græs, og dommerne efter deres votering skulle afsige dommen, viste det sig at der kun var én enkelt maskine af de syv, som havde indstillet klippehøjden korrekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var Grasshopper-klipperen, som således løb med titlen for 2016.

- Vi målte græssets højde efter hver maskine havde kørt, og Grasshopper'en var den eneste, som holdt sig under 3,0 centimeter. Den var indstillet til 2,5 centimeter, og den holdt den. På de andre seks klippere målte vi op til 4,0 centimeter og ingen af dem var under 3,5 centimeter, forklarede dommerne Niels Andersen og Holger Boesen.

Førstnævnte har en mangeårig fortid i greenkeeperbranchen og har fungeret som dommer i græsklipningskonkurrencen i flere år. Holger Boesen er formand for GAD - Groundsman Association Denmark. Den tredje dommer - Carsten J. Jensen - har ligeledes en baggrund i greenkeeperbranchen.

De erkendte, at alle de syv deltagere lå meget tæt, men klippehøjden var det springende punkt. Prisen blev modtaget af John Kofod af HA Fog, som også kørte Grasshopper'en i konkurrencen.

Du kan se flere billeder fra konkurrencen på GRØNtekniks Facebookside.