Ukrudtsbrænderen er et smart redskab, når ubudne gæster skyder op mellem belægningsstenene - men der kan hurtigt opstå farlige situationer, oplyser Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen.

Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen er gået sammen om at oplyse danskerne om korrekt brug af ukrudtsbrændere. Det skyldes, at brandvæsnet i perioden 2008 til 2012 rykkede ud til cirka 1000 brande, hvor ukorrekt brug af ukrudtsbrænder var årsagen. Ydermere oplyses det, at det reelle tal formentlig er højere, da mange brande formentlig er blevet slukket, inden det er blevet nødvendigt at tilkalde brandvæsnet.

Tallet skelner dog ikke mellem brande forårsaget af private og professionelle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svitses - ikke brændes

De to styrelser slår på, at før man bruger sin ukrudtsbrænder, skal man sætte sig ind i, hvordan man bruger den korrekt og sikkert.

Ukrudtet skal kun opvarmes meget kortvarigt, for på den måde fordamper vandet i planten. Hvis man brænder løs på planterne, til de forkuller, er der større risiko for ulykker - og desuden kommer ukrudtet igen og igen, fordi rødderne overlever.

Udover at bruge brænderen rigtigt og sørge for, at jorden er fugtig, skal man sørge for, at man har vand til slukning i nærheden. Samtidig er det vigtigt at sikre sig, at brænderen er DG-godkendt og mærket. Desuden er det en god ide at fjerne gasflasken eller gasdåsen, når brænderen ikke er i brug.

Syv tip

Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen giver i fællesskab følgende gode råd til sikker og korrekt brug af ukrudtsbrændere:

- Ukrudtet skal svitses, ikke brændes

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hold brænderen væk fra tør jord og tør bevoksning

- Husk god afstand til biler, bygninger og plankeværk

- Hold øje med glemte gløder

- Forlad aldrig en tændt eller varm brænder

- Afmonter gasflaske eller -dåse efter brug

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tjek at ukrudtsbrænderen har DG-mærke