Lyt til artiklen:

Bedre muligheder for tilskud til mindre skovrejsninger

00:00
Hastighed: ???x
03:16

Hos virksomheden Proviido Skov og Natur planter de mange tusinde træer i løbet af et år. Langt de fleste bliver plantet med tilskud fra forskellige stats- og EU-fonde, og midlerne er typisk øremærkede til større skovrejsninger. De mindre skovrejsninger har skovfogedvirksomheden svært ved at finde en egnet tilskudsordning til.

Derfor har Proviido Skov og Natur indgået en ny samarbejdsaftale med den private virksomhed Klimatræ, der formidler kontakten mellem virksomheder og lodsejere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Aftalen med Klimatræ giver os en ekstra tilskudsmulighed i vores værktøjskasse. Nu kan vi tilbyde en mulighed til de lodsejere, der vil plante skov på mindre arealer på op til to hektar. Oveni er der generelt gode muligheder for at få bevilget tilskud til skovprojekter for lodsejerne, siger Martin Viborg, der er skovfoged og indehaver af Proviido Skov og Natur.

rich-media-2
Martin Viborg, skovfoged og indehaver af Proviido Skov og Natur. Pressefoto.

Samarbejdsaftalen mellem Klimatræ og Proviido Skov og Natur er en eksklusivaftale, der gælder på landsplan. Det betyder, at Proviido Skov og Natur fremover skal plante de træer, der bliver doneret gennem Klimatræ. Ved starten af februar 2024 er der 50.000 træer i puljen, som skovfogedvirksomheden skal plante i løbet af foråret.

En grønnere profil

Finansieringen til tilskudsordningen får Klimatræ fra danske virksomheder, der ønsker at kompensere for deres klimaaftryk og få en grønnere profil. Klimatræ tilbyder blandt andet hjælp til at omregne virksomhedernes estimerede CO2-udslip til det antal træer, som virksomheden skal donere for at klimaregnskabet går op.

Trædonationerne kanaliserer Klimatræ videre til private lodsejere, der vil plante skov på deres ejendom.

- Vi har ret brede rammer for, hvad der må plantes, og vi har ikke en masse komplekse regler som ved mange af de andre tilskudsformer. Men det er et ufravigeligt krav, at arealet indrettes, så det giver klimamæssigt størst mulig værdi og samtidig tilgodeser biodiversiteten og dyrelivet, fortæller Mikkel Stylsvig Nielsen, der er indehaver af Klimatræ.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hyundai lancerer otte nye minigravere

Se også:

Hyundai lancerer otte nye minigravere

Han lægger desuden vægt på en kort ekspeditionstid, som samarbejdet medfører.

- Vores mål er at gøre det nemt for virksomhederne at donere træer og samtidig sikre en hurtig sagsbehandling af lodsejernes tilskudsansøgninger. Det sikrer vi med aftalen med Proviido Skov og Natur, for med én fast samarbejdspartner, der både håndterer ansøgningsprocessen og planter træerne, sparer vi en masse tid på administration, siger Mikkel Stylsvig Nielsen.

Når en tilskudsaftale indgås, skriver lodsejeren under på, at træerne ikke må fældes. Der udføres kontrol med træerne de første år, og eventuelt udgåede træer erstattes. Størrelsen på tilskuddet beregnes ud fra antal plantede træer og er mellem fire og ti kroner per træ.

Midlerne fra puljen på de 50.000 træer er endnu ikke uddelt - så der er lige nu gode muligheder for få tilskud til en skovrejsning.