sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

W-JET effektiviserer miljøvenlig ukrudtsbekæmpelse og reducerer partikeludledning

00:00
Hastighed: ???x
03:44

Maskinen til ukrudtsbekæmpelse indgår i to kommuners maskinparker. W-JET kører 3,5 km/t og fungerer i tørvejr og regnvejr.

Vej- og parkafdelingen i Nordfyns Kommune har i nu tre sæsoner brugt W-JET Weed Control til at bekæmpe ukrudt langs kantsten og grusstier.

- Når man går langs en hæk, buskads, græs eller andet med en gasbrænder, så går der ild i det som ingenting. Men det gør der ikke med en W-JET. Der har vi en stor fordel, siger maskinfører Jan Jensen, som kører maskinen for kommunen.

- Da der var afbrændingsforbud i sommer, kunne vi køre videre med maskinen, fordi den udsender varmluft og damp. Så på den måde er maskinen nemmere at køre med. Man kan få kørt nogle flere timer og få bekæmpet ukrudtet i stedet for at holde stille en hel måned, siger han.

Troede der var blevet sprøjtet

Men W-JET Weed Control arbejder ikke kun i tørvejr. I regnvejr sparer maskinen på grundvandet ved at bekæmpe ukrudt med den nedbør og fugt, der er på belægninger og planter.

Maskinen klarer al slags ukrudt ved at udsætte hver plante for cirka 620°C varm luft, som med vand bliver til cirka 460°C varm damp, udsendt fra turbinen på en jetmotor.

Behandlingen varer i cirka ét sekund, mens maskinen kører med 3,5 kilometer i timen.

Efter damp- og varmebehandlingen kan man efter tre dage se en tydelig gul stribe, der hvor W-JET Weed Control har kørt. Noget, som efterfølgende har vakt en række borgeres opmærksomhed.

- Vi har fået skyld for, at der var blevet sprøjtet nogle steder. Men det har vi altså ikke. Vi har kun kørt med W-Jetten, siger Jan Jensen med et smil og tilføjer, at behandlingen holder i cirka tre uger, ligesom andre varmebehandlingsmetoder.

Hurtigere end en varmtvandsdamper

Også Vordingborg Kommune kører med W-JET Weed Control, og i sensommeren 2022 testede driftsplanlægger Mikael Krongaard Grejsen maskinen sammen med en varmtvandsdamper.

I testen fremhæver han blandt andet, at W-JET "blev færdig længe før damperen" efter at have kørt på samme strækning.

Driftsplanlæggerens konkluderer i testen, at bedste bekæmpelse skete med W-JET, der med varm luft og tilførsel af vand opnår en effektiv blanchering af planterne, og at den øgede fremdrifts-hastighed sikrer mulighed for, inden for den eksisterende drift, at bekæmpe oftere, hvilket vil give et bedre resultat.

Mindsker partikeludledning

Maskinen til ukrudtsbekæmpelse kan køre på diesel og almindeligt jetbrændstof, men det fynske firma bag W-JET Weed Control, W-JET ApS, anbefaler i dag drivmidlet MultiClean ASW.

Teknologisk Institut har testet drivmidlet og sammenlignet det med drivmidlerne diesel og jetbrændstof.

Testen viste blandt andet, at MultiClean ASW udledte 89 procent færre partikler end diesel og 71 procent færre partikler end jetbrændstof.

Nordfyns Kommunes W-JET Weed Control bruger cirka 180 liter vand og 65 liter drivmiddel i løbet af den tid, maskinen kører på en hel arbejdsdag.

Kapaciteten er cirka 2.500-3.000 kvadratmeter per time.

- Vi vælger helt klart at køre med W-Jetten af den simple årsag, at maskinen er effektiv, samtidig med at den ikke har en risiko for brand. Det miljømæssige er også noget, vi lægger vægt på, siger maskinfører Jan Jensen.