Lyt til artiklen:

NCC omdanner grusgrav til naturområde med fokus på biodiversitet

00:00
Hastighed: ???x
02:44

I et samarbejde mellem NCC Råstoffer og I/S Hedeland er Reerslev Grusgrav i Roskilde blevet forvandlet til et naturområde til gavn for biodiversiteten.

I mange år har råstofbranchen fokuseret på at fremme biodiversiteten i graveområder landet over. En central del af denne indsats er efterbehandlingen af områderne, både under og efter udgravning, for at skabe levesteder for et varieret dyre- og planteliv. Reerslev Grusgrav er et levende eksempel på denne strategi, hvor samarbejdet med I/S Hedeland har resulteret i imponerende resultater.

- Tilføjelse af natur er en af de mest givende aspekter ved vores arbejde i grusgrave. Vi skaber levesteder for beskyttede arter, som kan trives, når vi er færdige med at grave, siger Nanna Swane Lund, chefgeolog i NCC Industry, Råstoffer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter mange års dedikeret indsats er grusgraven nu officielt overdraget til I/S Hedeland. Den nuværende form står i kontrast til fortidens monokultur og landbrugsjord, idet det er blevet et varieret og naturskønt område, der understreger engagementet i biodiversitet.

- Da NCC overtog området, var det landbrugsjord og meget monokultur. Nu efterlader de et område, som er meget kuperet og varieret, og som har langt større muligheder for at huse en artsrigdom. Det ville man aldrig have opnået, hvis ikke man havde gravet grus herude, siger Tina Vesth, der er direktør i I/S Hedeland.

Mød naturen i Hedeland Naturpark

Hedeland Naturpark, som i dag er anlagt i de gamle grusgrave, dækker over et område, der er kendt for sit rige plante- og dyreliv. Parken er ideel for fugle, der finder føde ved de mange søer og kanaler, og den huser et væld af vandinsekter, padder, fiskearter og et varieret fugleliv. Og med mere end 350 arter vilde blomster, inklusiv seks orkidéarter, fremhæver parken betydningen af bevarelse af vild vegetation.

Arbejdet med at skabe Hedeland Naturpark har ikke kun haft fokus på at fremme biodiversiteten, men også på at tilbyde offentligheden rekreative muligheder for at nyde og interagere med det naturlige miljø. Parken er designet med tanke på at give folk mulighed for at udforske og opleve naturen på forskellige måder, herunder aktiviteter som mountainbiking, gå- og løbeture, kano, ski og mere.

Landskabsarkitekturen er derfor en integreret del af efterbehandlingen af grusgravene, med kunstigt skabte terrænformationer som Vinterrasserne, Amfiteatret og Skibakken, der viser, at landskabet er kunstigt formet med omhu og blik for æstetik.