Lyt til artiklen:

Grønne oaser booster boligers værdi for både byudviklere og beboere

00:00
Hastighed: ???x
04:42

Grønne områder hæver kvadratmeterprisen på boliger, der ligger op til 600 meter derfra.

Parker, boldbaner, og andre grønne områder i byerne giver en masse muligheder for de lokale, som man bør prioritere højt, når man udvikler områderne.

Den opfordring kommer fra Toke Emil Panduro, som er seniorforsker i miljøøkonomi på Aarhus Universitet. Han og forskerkollegerne kan nemlig dokumentere en lang række positive effekter af grønne anlæg, når de fylder mindst en halv hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I dag underprioriterer man værdien af grønne områder, når man laver cost-benefit-analyser i planlægningen og udviklingen af byens rum. Vi kan dokumentere, at især rekreative muligheder i byrummet har stor effekt, siger han.

rich-media-2
Den kommende Stigsborg Naturpark ved havnen i Nørresundby bliver 15 hektar stor og er designet til et et af væld af rekreative formål af SLA. Pressegrafik.

Undersøgelser viser nemlig, at byboer i stor stil efterspørger hjem med grøn udsigt og god adgang til grønne områder - det kan være alt fra parker til kirkegårde, sportspladser og andre planteoaser.

- Alle kan lide grønne områder og bosætter sig op ad dem, siger han på konferencen 'Sæt pris på bynatur - hvordan får vi mere?', som er arrangeret af Green Cities.

rich-media-3
Seniorforsker Toke Emil Panduro under sit oplæg på konferencen Sæt pris på bynatur. Foto: Green Cities.

Grønne områder

Parker og andre grønne omgivelser giver både værdi til ejendommene og store gevinster for både fysisk og mental sundhed, viser forskningen.

Især folk med større formue og indkomst bosætter sig tæt på de grønne områder, og derfor bliver det dyrere at bo tæt på dem. Derfor har de relativt fattigere mennesker i samfundet også generelt dårligere adgang til grønne områder, fortæller Toke Emil Panduro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskeren oplever også, at entreprenører og byudviklere ønsker at profitmaksimere ved at få flest muligt boligkvadratmeter ind i et område. Det spænder ben for at investere i grønne kvadratmeter.

Her håber han og kollegerne, at deres regneredskab for værdien af grønne områder kan hjælpe med at understrege, hvor værdifuldt det er at planlægge byparker og andre grønne zoner ind i byggeri. Samme værktøj kan man bruge til at vurdere værdien af at investere i grønne zoner.

Milliongevinst i Nordjysk park

Toke Emil Panduro har blandt andet regnet på effekten af Stigsparken, som er en del af et stort byudviklingsprojekt i Aalborg. Parken bliver 15 hektar stor, altså lidt større end Kongens Have i København.

Ny bypark på 15 hektar får fjordmuslinger som stibelægninger

Se også:

Ny bypark på 15 hektar får fjordmuslinger som stibelægninger

Her har forskerne regnet sig frem til, at parken vil påvirke 2548 boliger med samlet gevinst på omkring 315 millioner kroner. Det sker ved, at man fjerner et område, som påvirker lysten til at bo i området negativt og løfter det til noget, som giver værdi til lokalområdet.

- Hver bolig bliver omkring 40.000 til 100.000 kroner mere værd, vurderer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Første fase af anlægsarbejdet for Stigsborg Naturpark gik i gang lige før nytår med Arkil som entreprenør. Pressegrafik.

Tænk lidt stort

Før man for alvor får glæde af et grønt område, skal det have en vis størrelse, viser forskningen.

- Vi kan ikke finde en effekt af meget små arealer. Man skal op omkring en halv hektar, før man kan se effekten, fortæller Toke Emil Panduro.

Kirkegårde, parker og vildere naturlommer indbyder til at blive brugt på forskellige måder, men arealmæssigt påvirker de ikke boligernes værdi lige meget.

Et grønt åndehul pibler frem

Se også:

Et grønt åndehul pibler frem

Blandt andet viser statistikken, at en park er den absolutte topscorer på tilvalg af grønne områder. De har dobbelt så meget værd at bo tæt på som et naturområde, fordi den har langt flere rekreative funktioner og giver mere bevægelsesfrihed.

- Parker skaber mere rum og plads til aktiviteter, hvor mange føler sig mere bundet til stierne i naturområderne, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskeren understreger dog, at man ikke bare skal etablere parker overalt. For det giver meget lille merværdi at få en ny park tæt på en anden park.

- Men en græsplane skaber ikke nogen værdi i sig selv. Der skal mere til, siger han.

Guldgrubbe rammer skævt

Mens de grønne områders effekt på boligpriserne er et stærkt argument for at få ejendomsudviklere og entreprenører til at prioritere dem, så kan det give udfordringer for de lejere og købere, der bliver ramt af dem.

Husqvarna satte lys på bæredygtighed og grønne områder i byerne

Se også:

Husqvarna satte lys på bæredygtighed og grønne områder i byerne

Grønne områder i god kvalitet får huspriserne i lokalområdet til at stige og presser mennesker med en mere stram økonomi væk fra området, understreger forskeren.

- Vi sigter ikke efter at skabe højere huspriser, men gevinst til byens borgere. Men vi slipper ikke udenom, når byen bliver bedre, så skaber man værdistigninger i byen, desværre. Der skal andre økonomiske redskaber til at holde huspriserne nede, som for eksempel rentestigninger, siger han.