Lyt til artiklen:

Husqvarna satte lys på bæredygtighed og grønne områder i byerne

00:00
Hastighed: ???x
04:43

Der blev talt om oversvømmelser, tørke, varmestress og tab af biodiversitet, og hvordan grønne arealer og byer i fremtiden spiller sammen.

For nylig blev 2023-udgaven af Husqvarnas konference, Living City, afholdt. Denne gang var bæredygtighed og forvaltning af byernes grønne områder på programmet.

Producenten fremviste også kommende produkter og et nyt koncept.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er 9. gang, at Living City løb af stablen. Paris lagde omgivelser til, hvor omkring 160 deltagere fra 30 forskellige lande var samlet.

Der er et stort potentiale.

Thomas Elmqvist, Stockholm Universitet.

Konferencen fandt sted i Jardin d'Acclimatation, som er en gammel forlystelsespark i Paris. Parken breder sig over 18 hektar, og for cirka en håndfuld år siden fik de grønne arealer en overhaling.

Netop det, at tilføre byerne flere grønne områder og betydningen af det, var gennemgående for Husqvarna-arrangementets i alt to dage.

Thomas Elmqvist kastede lys på emnet og var blandt konferencens i alt 18 oplægsholdere. Han er professor i naturressourceforvaltning ved Stockholm Resilience Center på Stockholm Universitet.

Byernes rolle

Verden er på mange måder i forvejen et urbant sted, og som det ser ud nu, er byerne slet ikke færdige med at vokse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Professoren pegede på, at byerne bliver afgørende, når det kommer til håndtering af klimaforandringer og mangel på biodiversitet.

rich-media-4
Thomas Elmqvist, professor i naturresourceforvaltning. Foto: Tina Moesgaard.

Men der følger også nogle andre landskaber med byerne, som skal kunne klare de udfordringer, klimaforandringerne bærer med sig. Det gælder blandt andet oversvømmelser, tørke og varmestress.

Professoren nævnte i den forbindelse træer og deres kølende effekt på urbane områder, hvor der er tendens til at blive varmt. Han talte også om grønne områder på selve bygningerne, som millionbyen Singapore har blandt andre.

Derudover kom professoren ind på vådområder til håndtering af oversvømmelser. Det er området Cheonggyecheon i Sydkoreas hovedstad, Seoul, et eksempel på. Hvor der førhen var en motorvej, fylder nu et stort, grønt område med vandløb i vejens sted.

rich-media-5
Cheonggyecheon er et grønt område i Seoul, Sydkorea. Foto: Colourbox.

Grønne områder har også en positiv betydning for menneskers sundhed, pointerede professoren og henviste til en række studier på området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når det kommer til biodiversitet og manglen på den, er byerne heller ikke til at komme uden om. Her kan parcelhuskvarterernes mange græsplæner blive gjort vildere, sagde professoren. En handling, der kan nedbringe udledning af CO2, brugen af pesticider og gødning.

- Der er et stort potentiale, sagde Thomas Elmqvist.

Ny feature, nyt koncept

Lige præcis biodiversitet sætter en ny feature i Husqvarnas digitale værktøj HUGSI, Husqvarna Urban Green Space Index, fokus på. Featuren hedder 'Biodiversity alert' og bliver lanceret dette efterår.

Verdens grønneste by ligger i Sydafrika

Se også:

Verdens grønneste by ligger i Sydafrika

Den nye feature skal vise potentialer for biodiversitet på et makro-niveau ved hjælp af data fra satellitter. Det digitale værktøj er en AI-drevet satellitløsning til at angive omfanget af grønt i byer over hele verden. HUGSI så dagens lys under Living City 2019.

Under konferencen løftede Husqvarna også sløret for konceptet Strix.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konceptet på bælter er på størrelse med en mindre robotplæneklipper, har hæve-sænke-funktion, klipper græs og både findeler og blæser visne blade væk. Det viste en videovisualisering til konferencen.

rich-media-9
Husqvarnas koncept Strix. Foto: Tina Moesgaard.

Derudover scanner konceptet over, omkring og under sig for at tage pulsen på det grønne område. Opladning sker på en større enhed med plads til flere Strix'er, som også er autonom.

Fossilfri fremtid

Fremtiden er svær at spå om, men Husqvarna sigter mod en, der er bæredygtig og fossilfri. Derfor satser producenten endnu mere på elektrificering med batteriløsninger blandt andet. Men Husqvarna er også åben over for andre teknologier.

Det fortalte Gent Simmons, som er Husqvarnas Vice President Global Professional Product Management and Development.

Han talte også om, hvordan data indsamlet af teknologi kan bidrage til bæredygtighed. Blandt andet i forhold til CO2-besparelser, at øge biodiversitet og cirkularitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-11
Gent Simmons, Husqvarna. Foto: Tina Moesgaard.

Samtidig vil producenten fokusere på færre nye produkter med øje for at optimere oppetid og genanvendelse blandt andet. De næste skridt er AI og ny teknologi, sagde Gent Simmons.