Et tip fra USA og Europol ledte toldere på sporet af en container læsset med planker af den meget værdifulde og sjældne træsort Ipé. Træet er nu tilbageholdt og mistænkes for at være ulovligt.

Træarten Ipé, der vokser inde i Amazonas, er både værdifuld og sjælden. Desværre har sorten fra tid til anden været udsat for rovdrift og udokumenteret fældning. Derfor skal indholdet af en container i Aarhus Havn nu undersøges nærmere. Det oplyser Miljøstyrelsen, der sammen med Toldstyrelsen stod bag en fælles aktion 5. februar.

- Nu går vi i gang med at spore træet tilbage til, hvor det kommer fra i Amazonas. Det skal dokumenteres, at træet ikke stammer fra ulovlige fældninger, som er et kæmpe problem i Amazonas, siger forstfuldmægtig Lars Andresen Skovmøller fra Miljøstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aktionen på Aarhus Havn blev foretaget på baggrund af et tip fra de amerikanske miljømyndigheder og det europæiske politisamarbejde Europol. Brasilianske myndigheder har desuden oplyst, at der er afsendt syv containere med Ipé-træ fra Brasilien, og at der mangler dokumentation for lovlig fældning. Det er muligvis en af disse containere, der er blevet stoppet i Aarhus.

- Den senere tid har vi fået flere tip om import af ulovligt fældet træ. Det hænger formentlig sammen med, at der er mere fokus på Amazonas i takt med, at biodiversitet og klima er rykket op på dagsordenen verden over, siger Lars Andresen Skovmøller.

Danmark figurerer som nummer otte på en liste over lande, der importerer mest Ipé fra Amazonas. Ipé er en såkaldt højrisikoart, og der stilles særligt store krav til dokumentation for lovlig hugst ved import af træet.