Træ er in og fremtiden er grøn. Men på den korte bane er priserne er pressede.

BREDSTEN: - Jo længere perspektiv vi ser det her i, jo mere grund er der til optimisme.

Sådan lyder diagnosen fra Niels-Jørgen Pedersen, HedeDanmark, der på Vidensdage i Danske Maskinestationer og Entreprenører har givet sit syn på fremtidsudsigterne for dansk træ og skovbrug.

Ræsonnementet bag hans konklusion er, at vi bliver flere og flere mennesker på jorden, og folk flytter til byerne. Derfor vokser behovet for træ til alt fra gulve, til møbler, vinduer, døre og øvrige byggematerialer. De træ ikke belaster klimaet som andre byggematerialer, er fremtiden lys.

rich-media-1
Træpriserne er under pres i øjeblikket, men optimismen er intakt hos Niels-Jørgen Pedersen. Foto: Hans-Henrik Lærke.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I udlandet er man også begyndt at bygge højhuse i træ. I stedet for to-tre etager bliver husene bygget op over 20 etager. Den udvikling kan sagtens fortsætte:

- Jeg tror, man af teknisk vej kan øge styrken af træ, fortæller Niels-Jørgen Pedersen og spår således, at træbyggerier kan skyde i vejret verden over.

De gode tider kommer ikke i år

Også cellulose-produkter er i fremgang. De bruges i emballage, og der skal bruges meget af det. Også her kommer træ ind i billedet, fordi plast ikke er i voldsom høj kurs. Det skyldes igen miljøbelastningen og florerende historier om store plast-øer i verdenshavene. Her byder ksempelvis træ-flasker sig til, noget som har Carlsberg allerede kastet et kærligt blik på.

Det gode tider for træet begynder dog næppe i år, for træpriserne er pressede i øjeblikket.

- Øjebliksbilledet er skidt. Produktionen i skovene kører på et niveau, der ligger under de seneste år, og prisniveauerne er faldet, fordi der er så meget træ tilgængeligt på det europæiske marked grundet stor hugst og billeangreb, siger Niels-Jørgen Pedersen.