I et nyt online tema sætter Troldtekt A/S fokus på fordelene ved træbyggeri og nogle af de barrierer, der kan være for at bygge mere i træ - håbet er at øge udbuddet af FSC-certificeret træ i Danmark.

Flere prominente træbyggerier har rejst sig over de seneste år. I foråret 2018 stod etagebyggeriet Lisbjerg Bakke klar med 40 almene boliger, som er certificeret efter bygningsstandarden DGNB-guld. I september åbnede multihuset Hjertet i Ikast. Hos virksomheden Troldtekt, som blandt andet står bag de ikoniske loftsplader, ser man man tegn i sol og måne på, at træ står foran et gennembrud i dansk byggeri. Virksomheden, som selv benytter store mængder af udelukkende FSC-certificeret træ, har derfor sat nyt fokus på træ som byggemateriale i et nyt online tema. Blandt andet ved at interviewe Aarhus Kommunes stadsarkitekt Stephen Willacy, som gerne ser, at flere byggerier bliver bygget i træ.

- I Danmark er vi stærkt traditionsbundne til beton og tegl, men træ har nogle andre egenskaber, som vi skal lade os inspirere af. Med træ kan man tilføre arkitekturen et varmt udtryk og en menneskelig skala. Træ dufter godt, og det er varmt, når man rører ved det. Træ kan pirre vores sanser på en anden måde end beton, stål og tegl, udtaler han til Troldtekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye rutiner kan bane vej

Udfordringen er, at der mangler FSC-certificeret skov i Danmark.

Direktør for strategi og udvikling Loa Dalgaard Worm

FSC Danmark

Temaet fokuserer på både fordele og barrierer i forhold til træ som byggemateriale. Håbet er at øge det samlede udbud af FSC-certificeret træ.

Træ er nemlig en hovedingrediens i akustikpladerne fra temaets afsender, Troldtekt A/S. Troldtekt er en af de producenter, der allerede aftager en stor mængde dansk, FSC-certificeret træ, og som gerne ville indkøbe endnu mere træ fra dokumenteret ansvarlig skovdrift, hvis udbuddet var større.

Administrerende direktør Peer Leth efterspørger derfor flere FSC-certificerede skove i Danmark, og han får opbakning fra FSC Danmarks direktør for strategi og udvikling, Loa Dalgaard Worm.

- Udfordringen er, at der mangler FSC-certificeret skov i Danmark. 20 procent af de danske skove er FSC-certificerede, og det er en lavere andel end i lande som Sverige og Polen. Derfor kommer vi nu med et opråb til private skovejere og godsejere. Vi har gjort det nemmere at FSC-certificere danske skove, især for de mindre skovejere. Blandt andet er antallet af krav reduceret, og kravene er mere praksisorienterede, siger hun i det nye tema.