Sønderborg Kommune har købt Saltex Biofill, hvor granulaten er lavet af sukkerrør i stedet for bildæk.

Kultur- og Idrætscentret Diamanten i Augustenborg får den første udgave af Unisports Saltex Biofill. Augustenborg ligger i Sønderborg Kommune, der har købt banen. Det betyder, at Danmark nu med sikkerhed får den første bionedbrydelige kunstgræsbane.

- De skulle i virkeligheden bare have en almindelig kunstgræsbane, men så fik de øjnene op for den bionedbrydelige bane, og så passede det godt ind i deres kommune, fordi de også har et stort fokus på miljø, siger Jan Lyngemark, der er salgschef ved Unisport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Granulatet i banen er lavet af sukkerrør modsat almindelige baner, hvor det er gamle bildæk, der agerer kunstig jord.

På området i Augustenborg er jordarbejdet allerede gået i gang. Selve banen bliver formentlig implementeret i april måned.

Stadig mikroplastik i naturen

Banen har allerede været solgt i både Sverige i Norge, mens FC Midtjyllands spiller Tim Sparv har afprøvet testbanen i Finland. De nationer har dog et lidt andet klima og mere brug for kunstgræsbaner, hvilket kan være en af grundene til, at firmaet ikke har solgt banen før nu.

- Vi forventer, at der kommer en væsentlig tilgang i Danmark, for kommunernes politiske dagorden drejer sig blandt andet om miljø. Og så er der en generel samfundsdebat omkring zink og mikroplastik fra banerne. Det har vi varetaget og har lavet en løsning på problemet, siger Jan Lyngemark.

Helt bionedbrydelig er den heller ikke, for kunstgræs kan ikke blive 100 procent mikroplastikfrit. Det drejer sig blandt andet om det plastik, der sidder i tøj eller på fodboldstøvler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror, at man stadig skal se på den langsigtede påvirkning. For der er stadig mikroplastik i den nye type, og selvom det er meget lavt, kommer det stadig ud i naturen. Startmængden er dog meget lavere end med bildæk, og deres intensioner er helt sikkert rigtig gode, siger Farhan Khan, der er adjunkt ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet, til Grøn Teknik ved lanceringen af banen i september måned.

Unisport har også for nyligt to nye kunstgræsprodukter til legepladser og skoler. De hedder Safegrass Eco og Saltex Active.