Fremover bliver sukkerrør og ikke gamle bildæk en del af den moderne kunstgræsbane.

Unisport har produceret verdens første miljøvenlige infillmateriale, i daglig tale bedre kendt som granulat, til kunstgræs. Det nye Saltex Biofill er hovedsageligt lavet af sukkerrør modsat normale kunstgræsbaner, der ofte er lavet af gamle bildæk.

- Vi har arbejdet på produktet og systemet i over fire år. Vi prøver hele tiden på at øge bæredygtigheden i vores produkter, og vi ser det som en vigtig del af vores firma, at vi kan levere bæredygtige løsninger. Så helt generelt er det en del af vores strategi. Timingen er også meget god, da granulat er blevet et stort emne henover de sidste par år,siger Anjo van der Wende, der er Unisports Business og Development Manager for kunstgræs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Biofill-udgaven er en del af Saltex Legacy-kunstgræsset, der er det nyeste system fra Unisport. Legacy-kunstgræsset er allerede blevet lagt på Sundby Idrætspark, hvor Fremad Amager fra landets næstbedste række spiller deres kampe. Det er dog derfor uden den nedbrydelige granulat.

Mindre ryger ud af banen

En rapport fra 2017, der var udarbejdet af det teknologiske serviceinstitut DHI, viste, at der hvert år forsvinder mere end 1500 tons granulat, der af den ene eller anden grund ryger ud i naturen. Derfor er det vigtigt, at det også kan brydes ned.

- Når det ender i naturen, bryder det ned. Der er nogle forskellige perimetre, der hjælper det. Derefter er der en masse parametre, der starter nedbrydningsprocessen for Saltex Biofill. Det kunne være, hvis det er fugtigt. Så når det er på banen, har man et kontrolleret miljø. Når der på banen er sand og kunstgræs ved siden af sukkerrørsgranulaten, kan det holde i ti år, hvis det bliver plejet. Men så snart det ryger ud i naturen, begynder nedbrydningsprocessen, siger Anjo van der Vende.

Der er lidt forskellige nedbrydningstider, alt efter hvor granulat ender. Det siger Jan Lyngemark, der er Head of Sales ved Unisport.

- Hvis det ligger i havvand, vil det bliver nedbrudt i løbet af 12-18 måneder. På jord vil det typisk være lidt længere tid, men der vil det stadig have en nedbrydelighed inden for to år, siger Jan Lyngemark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men et skridt er også fremover, at man kan afholde en stor del af kunstgræsset fra overhovedet at ryge ud.

- Vi har også bygget selve kunstgræsset sådan, at det holder på granulaten. Man skal altid igennem det, der kaldes et "infill splash test", hvor man måler, hvor meget granulat, der ryger op. Det er en FIFA-test, hvor man sparker en bold, og så har man en hvid skærm bagved, hvor der måles, hvor stor en del af granulatet, der ryger op. Der var der kun 0.6 procent af Saltex Biofill, der røg op, hvilket er det laveste, der nogensinde er målt. Normalt ligger det tal på cirka 2.5 procent, siger Anjo van der Wende.

Stadig mikroplast

Den nye type granulat får ros med på vejen fra Farhan Khan, der er adjunkt ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet.

- Potentielt er normal granulat meget farligt, når det kommer ud i naturen, for det udsender kemikalier i miljøet ved for eksempel regn. Så det er en glimrende idé at bruge sukkerrør i stedet for gummi. Men jeg tror, at man stadig skal se på den langsigtede påvirkning. For der er stadig mikroplastik i den nye type, og selvom det er meget lavt, kommer det stadig ud i naturen. Startmængden er dog meget lavere end med bildæk, og deres intensioner er helt sikkert rigtig gode, siger Farhan Khan.

Jan Lyngemark garanterer dog, at det ikke kan blive bedre end nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er 99 procent væk. men kunstgræs kan aldrig nogensinde blive mikroplastikfrit. Når man spiller på det, kan der for eksempel komme mikroplast fra tøj, men det er meget minimalt i forhold til den løsning, vi har lavet. Man kan ikke få et mere mikroplastikfrit system end det, vi har lavet her, siger Jan Lyngemark.

Det miljøvenlige system er endnu ikke blevet anlagt på nogle baner endnu i Danmark, men Unisport håber på, at det i første omgang kan lægges som træningsbane.