På Grøn Teknik har vi spurgt flere af branchens store aktører om, hvad der kendetegnede 2018 - og hvad de forventer af 2019.

Jette Christiansen er uddannelseskonsulent i Byggeriets Uddannelser, hvor hun arbejder med anlægsgartneruddannelsen. Derfor har Grøn Teknik spurgt hende, hvad der kendetegnede 2018, og hvad hun forventer af 2019.

2018 var på alle planer præget af den adgangsbegrænsning, som ministeriet pålagde anlægsgartneruddannelsen. Adgangsbegrænsningen medførte, at der på flere skoler skete en væsentlig reducering i elevindtaget, hvilket er katastrofalt, da branchen som aldrig før mangler faglært arbejdskraft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2018 blev det en mulighed at gennemføre kloakrørlæggeruddannelsen samtidig med at anlægsgartnereleverne tager sin uddannelse. Hvis eleven har gennemført EUD-faget "Behandling af overfladevand," kan eleven gennemføre kloakrørlæggeruddannelsen med merit. Eleven kan vælge 2 ugers kloakrørlægger modul 1, som valgfri specialefag og tage det sidste modul 2, som erhvervsrettet påbygning. Det er også muligt at tage de 2 moduler af 4 ugers varighed alene som erhvervsrettet påbygning - for eksempel i vinterhalvåret med refusion til arbejdsgiveren.

Vi uddanner dygtige anlægsgartnerelever, som ligger i top - også ud over de danske grænser,

Jette Christiansen, uddannelseskonsulent

Moderne AMU-system

I 3-partsaftalen blev der indgået aftale om, at vi skal have et mere moderniseret og fleksibelt AMU-system, hvilket har betydet, at vi har brugt meget tid på at gennemgå alle vores AMU.

Denne revision er vi nu i samarbejde med skolerne i mål med. Revisionen har betydet, at 23 uddannelser er omskrevet, 15 kurser er nedlagt, 22 kurser lægges på arkiv og et enkelt kursus splittes op.

Udover denne revision er der også i aftalen bestemt, at der skal udvikles centralt stillede prøver på alle kurser der overstiger 0,5 års elev - denne opgave er påbegyndt i 2018 og fortsætter i 2019.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DM i Skills

Danmarksmesterskabet for håndværksfag blev afholdt i Messecenter Herning i starten af året, og var igen en uforglemmelig begivenhed. Anlægsgartneruddannelsen præsentere faget eminent, hver eneste gang.

Hver eneste gang bliver jeg så stolt af faget, og de unge mennesker, som brænder for deres fag.

Udover DM Skills deltog anlægsgartneruddannelsen også ved EuroSkills i Budapest i efteråret. Igen, en kæmpe oplevelse og en stor succes. Vi tog sølvet!

Anlægsgartnerfaget har deltaget to gange ved EuroSkills. Første gang fik vi bronze, i år fik vi sølv - næste gang går vi efter guldet! Vi uddanner dygtige anlægsgartnerelever, som ligger i top - også ud over de danske grænser. Det er jeg stolt af.

Nye og spændende udfordringer og arbejdsopgaver ligger og venter i 2019, vi skal bl.a. i gang med en AMU udbudsrunde, som skal være afsluttet i 2019.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der skal udvikles test og prøver på mange af vores AMU kurser i samarbejde med de udbydende skoler. Faget deltager i DM Skills, som afholdes den 4. - 6. april i Næstved Arena.

Byggeriets Uddannelser kommer på Have og Landskabsmessen sammen med AMU-skoler og EUD-skolerne.

Derudover kommer der nogle småjusteringer på anlægsgartneruddannelsen.

Der er igen frit optag på uddannelsen i 2019. Skolerne melder ud, at det ser fornuftigt ud med elevindtaget, så jeg forventer, at der bliver indgået flere anlægsgartnerelever i 2019 end i det forgangne år.

De mange opgaver der skal løses, vil foregå i tæt samarbejde med skolerne. Derfor vil jeg gerne, nu når jeg har muligheden, sige et særskilt, og varmt tak til skolerne og de lokale uddannelsesudvalg, for det gode og konstruktive samarbejde vi har omkring "vores uddannelser" - det er guld værd!