Kombinationen af plejeopgaven på en golfbane og andre grønne vedligeholdsopgaver i lokalområdet giver Tolstrup Anlægsgartner store driftsfordele.

En økonomiuddannelse kan føre til mange - og vidt forskellige - branchegrene. For Christoffer Lund blev det en anlægsgartnervirksomhed, kærligheden blev kastet på.

For et par år siden, da han havde færdiggjort økonomiuddannelsen på Handelshøjskolen i Aarhus, gik han i gang med at føre en lille sidegesjæft i familiens landbrug ved Fredericia skridtet videre til en egentlig anlægsgartnervirksomhed, og dermed blev Tolstrup Anlægsgartner en realitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Min familie har haft et landbrug i mange år, og for cirka ti år siden begyndte vi at have en mand til at klippe lidt græs og rydde sne i lokalområdet. Det var vel efter den klassiske model, hvor man løser små opgaver ved siden af den daglige drift, fortæller Christoffer Lund og fortsætter:

- For godt to år siden begyndte vi så at satse lidt mere på området.

Kellerspark Golfbane

Det, som oprindeligt beskæftigede én medarbejder under familielandbruget, blev udskilt til en selvstændig virksomhed. Sidste år med syv-otte medarbejdere og i år har bemandingen ligget fra 12-14.

- Vi fik blandt andet nogle opgaver på kirkegårde samt plejeaftaler for virksomheder og grundejerforeninger, lyder det fra Christoffer Lund.

Sidste vinter blev aktiviteterne udvidet med greenkeeperarbejde på Kellerspark Golfbane - en aftale som i øvrigt lige er blevet forlænget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Klubben gik konkurs for nogle år siden, og den nuværende ejer købte den så sidste år. Her ansatte han en greenkeeper, som dog senere valgte at søge nye udfordringer. Og så var det, vi kom ind i billedet, fortæller han.

De ansatte hos Tolstrup Anlægsgartner har blandt andet baggrund som anlægsgartnere og maskinførere - men der er ikke nogen med en decideret greenkeeperbaggrund. Det ser Christoffer Lund imidlertid ikke som noget problem.

- Vi har en aftale med en ekstern konsulent, som holder os up to date på området. Og så kommer vi jo med en viden om ledelse og en viden om maskinerne. Og det er noget, vi kan overføre til denne opgave, fortæller han.

Driftsfordele

Nu var Tolstrup Anlægsgartner i forvejen repræsenteret i området - blandt andet med opgaver for virksomheder og grundejerforeninger. Og lige præcis denne kombination giver ifølge Christoffer Lund flere driftsfordele - som også kan danne grundlag for yderligere vækst i området.

- Det giver en rigtig god synergi. Når der er mange opgaver her på golfbanen, så er det her, medarbejderne har sit fokus, og når der omvendt ikke er så mange opgaver her, er de ude og løse opgaver for de andre kunder i området. Det har store strukturelle fordele, når man har maskinerne og mandskabet i området, slår han fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Effektivt setup

Som et konkret eksempel nævner han en Trimax rotorklipper med en arbejdsbredde på fem meter, som kan flyttes fra golfbanen og ud til et grønt areal ved eksempelvis en grundejerforening.

- Den kan altså klippe græsset i en voldsom fart, og det er klart, at når vi har det setup, er vi svære at konkurrere med, fortæller Christoffer Lund og fortsætter:

- Vi går til opgaverne med et effektivt setup med en kombination af dygtige medarbejdere og de rigtige maskiner. Og når vi har den synergi mellem golfbanen og de øvrige opgaver, så kan vi levere en god kvalitet til en fornuftig pris.

Foruden pleje af golfbane, kirkegårde samt vedligeholdsopgaver for virksomheder og grundejerforeninger har Tolstrup Anlægsgartner også tilknyttet egen brolægger, og de er i øvrigt også i stand til at levere pyntegrønt til kirkegårde.

Derudover er virksomheden gearet til mere krævende pleje af græsarealer - eksempelvis for kommuner. Det kan blandt andet være vertikalskæring, prikling eller topdressing.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økonomistyring

Forklaringen på det store fokus på optimal drift samt ønsket og evnen til vækst skal nok delvist findes i Christoffer Lunds økonomiuddannelse.

- Det betyder nok noget i forhold til min tilgang til opgaven. Og det spiller helt sikkert ind i forhold til skabe effektivitet. Når man rammer en vis størrelse, bliver økonomistyring også en stor del af det daglige arbejde, og her giver uddannelsen klart en fordel, forklarer han.

Ambitionerne for fremtiden er også på plads - om end de naturligvis udspringer af den samme pragmatiske tankegang, som Christoffer Lund hidtil har bundet virksomheden op på.

- Ind til videre er målet at høste de markedsmuligheder, der er her i Trekantsområdet. Når vi ikke kan vokse mere her, så må vi ryste posen og se, hvad der så skal ske. Jeg vil ikke stå og sige nu, at målet er at åbne en afdeling mere. Men på et tidspunkt kan det være, det vil give god mening, fortæller han.