Steffen Tougaard føler sig fastlåst af fastansatte medarbejdere. Derfor er han eneste ansatte i ST Skoventreprenør.

Den er gal med firmanavnet - ST Skoventreprenør - og ejer Steffen Tougaard ved det godt.

- Det burde måske ændres til noget med træpleje, for det er den vej, det er gået, konstaterer Steffen Tougaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi finder ham i en privat have i centrum af Viborg, hvor en kunde vil have ryddet op i en del af sin have. Paradisæbletræer og buske af kristtjørn skal sammen med et par birketræer og en to meter høj tuja-hæk lade livet, så der kan komme mere lys og plads til havens øvrige planter. Desuden skal en velvoksen rødbøg stynes af samme årsag.

Det er ikke typiske opgaver, når "Skoventreprenør" indgår i firmanavnet, og navnet er da også et udtryk for det fokus, Steffen Tougaard havde, da han for 17 år siden blev udlært skovarbejder.

Prioriterer friheden

- Jeg blev selvstændig med det samme, men startede med at arbejde med min gamle mester. Vi arbejdede med pyntegrønt og pasning af juletræer, siger Steffen Tougaard.

Forskellige prioriteringer bragte dog samarbejdet til ophør, og Steffen Tougaard er ikke i tvivl om, hvad der var en medvirkende årsag:

- Jeg er lidt min egen herre og vil gerne selv bestemme. Jeg er godt tilfreds med, at vi prøvede at samarbejde, men reelt er det vel kun mine forældre, jeg er underlagt, siger han med et grin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor giver det sig selv, at han er eneste ansatte i sit firma. Han er dog ikke alene i udførelsen af opgaverne, men alle hænder, ud over hans egne, er indlejede.

- Jeg havde en mand fastansat på et tidspunkt, men det blev jeg træt af. Jeg arbejder i en niche af opgaver, hvor udførelsen er meget vejrafhængig. Det er derfor svært at få tingene til at gå op med folk, som går kl. 16.00. Om jeg havde en eller ti ansatte er lige meget. Jeg ville være lige bundet, og jeg kan godt lide friheden ved at være alene, understreger han.

Afgrænset område

Navnet til trods er omdrejningspunktet for hans firma blandt andet træfældning, topkapning og beskæring.

- Traditionelt anlægsgartnerarbejde med anlægning af bede, plæner, hække og flisearbejde har jeg overvejet, for det kan man i mine øjne bedre sende folk ud til. Men jeg har et samarbejde med lokale anlægsgartnere, hvor jeg laver de svære ting med vanskelige træer osv. for dem. Derfor skal jeg ikke stjæle deres opgaver, for så er det selvfølgelig slut med at arbejde for dem, påpeger Steffen Tougaard.

Selv betegner han sine opgaver som værende af den udsædvanlige karakter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg udfører det, som private folk ikke selv kan lave. Der er ikke to træer, som er ens, så det er virkelig en niche at tage sig af dem, og det er altid meget spændende. Så er det i realiteten også nemmere at få en god pris for sit arbejde.

Kundesegmentet indeholder foruden de private kunder også boligforeninger, kommuner og industrierhverv. Geografisk dækker han hele Midtjylland.

- Min base er i Bjerringbro, og jeg arbejder i en radius af 30-40 kilometer derfra. Det har jeg kunnet leve af de sidste 15 år, konstaterer han.

Men lige så attraktiv, man kan være med et nicheprodukt, lige så langt kan der være mellem kunderne.

- Jeg har i sagens natur mange engangskunder, som potentielt først vender tilbage mange år efter. Har jeg fjernet et vanskeligt træ for dem og plantet et nyt, er der cirka 30 år til, at det samme træ giver mig nye opgaver. Jeg bruger meget tid på at dele foldere og visitkort ud, men jeg kan ikke regne med noget fast hvert år. Hverken i haver eller på kirkegårde. Min kundekreds er meget stor, men der er ikke noget fast i kalenderen på den baggrund, siger Steffen Tougaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gider ikke bøvl

Når vinteren sætter ind, bruger han tiden på at vedligeholde sit materiel og pleje netværket. Derudover er der blot at håbe på en kort vinter, for arbejdsmæssigt er der ikke noget, der presser på.

- Jeg har prøvet at kaste mig over snerydning, men man skal gerne kunne levere hele "pakken" med i form af græsklipning også, så man dækker sommer og vinter. For mig var det ikke en tilstrækkelig god forretning. Jeg kunne ikke leve af det, og jeg var kalendermæssigt bundet det meste af året. Nu har jeg valgt min niche med de vanskelige træer, og det må man synes om, hvad man vil. Men hvis man ikke kan tjene penge på arbejdet, hvorfor så bøvle med det, spørger Steffen Tougaard retorisk.

Lidt er han dog begyndt at flytte sine grænser. En naturlig udvidelse af sine aktiviteter er kommet i form af sprøjtning mod alger på tage og belægninger.

- Når vi klipper huse fri, er de jo grønne af alger. At sprøjte mod algerne lå lige til højrebenet, når vi har fat i kunden i forvejen. Det ekstra gode ved den opgave er, at algerne med tiden kommer igen.

Ikke klatte med pengene

Krise har mange mærket siden 2008/09. Steffen Tougaard er en af de - angiveligt - få, der først nu mærker følgerne af konjunkturernes udvikling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Da alle talte om krise for 3-4 år siden, havde jeg travlt, som jeg aldrig havde haft før. Jeg tror, det hænger sammen med, at når en person i husstandene mistede sit arbejde, brugte de tiden til at give haven en omgang, indtil de fandt et nyt arbejde. Derfor var der også behov for et firma som mit til at fjerne de vanskelige træer. I dag har folk indset, at de ikke skal klatte med deres penge, da de måske fortsat går ledige, vurderer han.

Det til trods har han opgaver i kalenderen typisk en uge frem - to uger hvis der er meget travlt.

- Nogle kunder er meget stille og rolige, mens andre er meget utålmodige og skal have opgaven udført hurtigst muligt, efter de har taget beslutningen. Jeg lover aldrig mine kunder, at jeg kommer en specifik dag. Jeg skal udnytte tiden optimalt og skal have opgaverne til at passe sammen. DMI har også noget at skulle have sagt. Hvis de lover 30 mm regn, holder jeg gerne en fridag, og så må jeg tage en lørdag i brug i stedet for.