Den vestjyske maskinproducent er klar med et nyt Tornado fejesugeanlæg til sin VPM 3400 redskabsbærer.

Den danske maskinproducent Timan investerede for to og et halvt år siden i VPM-mærket og fik det under eget tag. Redskabsbærerne er siden da trillet ud fra Timans produktionshal i Vestjylland, og markedet har taget godt imod.

Nu har Timan udviklet et nyt ­fejesugeanlæg til redskabsbæreren VPM 3400. Systemet har fået navnet Tornado.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Moder Natur-princippet

Det danske marked er et vigtigt marked for Timan, men det er på eksportmarkederne, der for alvor kan afsættes maskiner. Tyskland spiller en vigtig rolle i Timans fortsatte succes, og det nye Tornado-system udspringer af hensyn til det tyske marked.

- Vi havde et fejesugesystem, som vi også har forbedret, men det var ikke godt nok til det tyske marked. Derfor begyndte vi helt fra bunden med en nyudvikling, og Henning fandt inspiration i en film om tornadoer, siger Birger Pedersen, direktør og salgschef i Timan A/S, med henvisning til sin bror Henning Petersen, der er ingeniør og produktionschef i virksomheden.

Det var den roterende bevægelse i en tornado, som skabte idéen til det nye system, og helt basalt begyndte brødrene med en papkasse, en støvsuger og et high speed kamera. Dertil gaffatape og masser af karton.

- Vi anvender Moder Natur-princippet, og det hele er uhyggeligt enkelt. Heldigvis for os har andre ikke lavet noget lignende, og derfor har vi også patentanmeldt teknikken, siger Birger Petersen.

Konstruktionen af sugehjulet betyder, at VPM 3400 med Tornado-systemet ved 2.300 o/min har fået en forbedring af airflowet på 132 procent i forhold til det oprindelig fejesugeanlæg ved 3.000 o/min. I ECO mode med 1.800 o/min er forbedringen over 72 procent i forhold til det oprindelige fejesugeanlæg med 3.000 o/min, hvilket ifølge Timans egne målinger giver en brændstofbesparelse på 40 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Støjreduktionen er anslået til 12-15 dB.

Rene gader

De mange tests har sat sit præg på hjembyen Tim, som nu har nogle af de reneste gader i landet.

Blandt egenskaberne kan nævnes både større sugeslange, et nyt sugehjul og sugemundstykke, en væsentlig støjreduktion og så også en stor besparelse på dieselforbruget.

Det hele skyldes den måde materialet håndteres på, når det suges op.

- Materialerne sendes i rotation i mundstykket og suges videre i slangen. Vi har testet med både blade, grus og større sten, flis, diverse former for skrald samt meget fint sand, og alle tests var med et imponerende resultat. Mundstykket bevæger sig efter underlaget, men uanhængigt af børsterne. Desuden har vi monteret et kamera direkte ved sugemunden, så man inde fra kabinen konstant har overblik over arbejdet, fortæller Birger Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høj hastighed

Resultaterne er blandt andet blevet præsenteret for Timans engelske samarbejdspartnere, der har over 30 års erfaring med den kommunale fejesugebranche, og herfra fik Timan udelukkende postive reaktioner.

- De bemærkede især det lave støjniveau, hvilket er et vigtigt parameter, når der arbejdes i boligområder tidligt morgen og sent aften, samt den høje fejehastighed, hvilket betyder meget for servicevirksomheder, som ser på det areal, de kan nå pr. time. Andre fejesugemaskiner i denne klasse fejer med cirka fire km/t, hvor VPM 3400 under optimale forhold kan feje med helt op til 10 km/t, siger Birger Petersen.

Systemet har primært været demonstreret i Tyskland, hvor det resulterede i salg fra dag et. Timan afsluttede 21. maj en turne rundt i Danmark med systemet.

Du kan se en lille video af det nye system i arbejde på GRØNtekniks Facebook-side.