Paick Design udvikler hjælpemidler, som kan spare blandt andet belægningsfirmaer for tungt, fysisk arbejde.

Det vil være forkert at påstå, at Kewen Paick ikke interesserede sig for de byggeprojekter, han involverer sig i. Men hjertet banker mere for et andet projekt. Nemlig udvikling, produktion og salg af hans egen serie af redskaber kaldet Paick Tools. Men det er udfordrende tider for en selvstændig dansk opfinder, for det koster penge at tjene penge, og i øjeblikket er finansieringen en flaskehals.

- Jeg er nødt til at holde fast i byggebranchen. Jeg bygger for et par millioner om året for at overleve, erklærer Kewen Paick.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Belægninger er primært i fokus for hans egne designs som UniPaick tangen, der kan modificeres til at håndtere eksempelvis hele lag belægningssten, store beton- eller granitkantsten, fliser i varierende størrelser samt kampesten, diverse rør op til Ø 800 mm, rionet eller træstammer.

80 procent invalid

I tider, hvor arbejdsmiljøet mere end nogensinde er på dagsordenen, burde redskaberne fra Paick Design blive flået væk. Interessen er bestemt også til stede fra relevante kunder, men det er deres købekraft oftest ikke.

- Efterspørgslen er god nok, men folk mangler finansiering. Når pengepungen er tom, er 20.000 kroner til en UniPaick tang mange penge. Der skal gang i økonomien herhjemme først, før der for alvor kommer til at ske noget, konstaterer Kewen Paick.

Ideerne med de mekaniske hjælpemidler, som hans redskaber egentlig er skabt som, er ikke taget ud af den blå luft. Han har selv taget sin del af de tunge løft i bygge- og anlægsbranchen. Endda i en sådan grad at hans helbred har taget varig skade.

- Jeg er udlært inden for brolægning og anlægsgartnerarbejde. De mange tunge løft med beton og andet har slidt kadaveret op. Jeg har slitage i hele kroppen, og min ryg er decideret ødelagt af strabadserne. Jeg er erklæret mere end 80 procent invalid, fortæller Kewen Paick.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Invalidepensionen er blevet godkendt, men papirer bliver liggende i skuffen endnu. Det skridt er Kewen Paick ikke indstillet på at tage endnu af flere grunde:

- Der er nogle regler omkring tildeling af invalidepension, som betyder, at jeg ikke må tjene penge ved siden af. Dermed kan jeg ikke have mit firma samtidig med, og det er jeg ikke klar til at skille mig af med. Jeg mener fortsat, at jeg har nogle mål, jeg skal opnå med mit firma, og hvis det ikke går, kan jeg i yderste konsekvens trække papirerne op af skuffen og sælge firmaet.

Økonomisk gevinst

Mange års fysisk hårdt arbejde har sat sine spor, og inspirationen til hans redskaber, som han har beskæftiget sig med i de sidste cirka fem år, udspringer af, hvad han selv efterspurgte, mens han arbejdede med fysisk hårdt arbejde.

- Mine redskaber er til alle tunge, besværlige løft. Jeg har en løsning til alt, som man ikke må eller kan løfte manuelt. Jeg har været ud og demonstrere mine redskaber sammen med Arbejdstilsynet et par gange, og reaktionerne er meget positive, siger Kewen Paick, som i dag kan både grine og græde over, hvordan arbejdet var tilrettelagt tidligere.

- Jeg har selv oplevet alt, hvad der ikke var sundt af løft og belastninger i min tid i branchen. Man var jo ikke i ond tro. Tidligere gjorde man bare tingene med manuel fysisk kraft. Der var ingen, som tænkte over, at det var skadeligt. Det er egentlig pudsigt, at der dengang ikke var nogen, som tænkte på den økonomiske gevinst, det er at skåne sine medarbejdere for slitage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som producent og sælger er hans selvfølgelig en varm fortaler for sine redskaber, og han ved godt, at hans ord i den sammenhæng vil blive opfattet som salgssnak. Til de kritikere har han denne udfordring:

- Der er ingen tvivl om, at med de rette redskaber fjerner man fysiske og psykiske belastninger fra medarbejderne. Det gør det sjovere for folkene at møde på arbejde, og de er i stand til at holde på energien i stedet for at være trætte til middag. Som arbejdsgiver kan man prøve at regne på den enkelte medarbejders effektivitet i tidsrummet kl. 12-16. Hvad udretter de med og uden hjælpemidler? Timelønnen er den samme uanset deres indsats, så hvorfor ikke hjælpe dem med at holde energien hele dagen? Hvorfor ikke fjerne en risiko for at folk knækker sammen, spørger Kewen Paick.

Efterlyser investor

Han har forhandlere tilknyttet i Danmark, og størstedelen af salget er hidtil sket i Danmark. Dog har han også en aftale med fire forhandlere i Tyskland, hvor den primære efterspørgsel kommer fra i øjeblikket. Øvrige eksportmarkeder er Sverige, Norge, Holland, Frankrig, USA og England.

- Lande som Italien og Spanien er også godt med. Trods lavere lønninger i Sydeuropa er der en efterspørgsel på denne slags redskaber. Faktisk er de lande meget længere fremme omkring hjælpemidler, end vi er i Danmark. De har fundet ud af, hvad effektivitet og sundhed er, lyder erfaringen fra Kewen Paick.

Han er selv idemand bag de mange redskaber, og udover at tegne dem klarer han også selv hydrauliksystemerne til dem. Han har danske underleverandører til at klare svejse- og malerarbejdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han efterlyser en privat investor, som kan se perspektiverne i redskaberne, men det skal ikke være hvem som helst.

- Bankerne er ikke villige til at løbe en risiko, og en fond vil være medejer. Jeg har kæmpet med erhvervsfonde og -råd, men der er kun udgifter forbundet med at søge deres hjælp. Kunne jeg skaffe en million kroner til at udvikle eksportmarkederne, ville jeg skabe 25 nye arbejdspladser samlet set hos mig selv og mine underleverandører. Det er en voldsom påstand, men den lægger jeg gerne hovedet på blokken for.