I år var de med som præsentationsfag. Næste år er brolæggerne måske med som konkurrencefag

Flere unge, talentfulde anlægsgartnere og brolæggere var i dagene 26.-28. januar at finde i Odense Congress Center, hvor de fremviste deres kunnen under DM i Skills, Danmarksmesterskabet for erhvervsuddannelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det tre dage lange arrangement var en kæmpe succes med hele 20.800 besøgende, hvilket faktisk er 6.200 flere end sidste år, hvor DM i Skills blev afholdt for første gang. Det hele sluttede med en sejrsceremoni, hvor man kårede danmarksmestre inden for 27 forskellige fag - men her var hverken anlægsgartnerne eller brolæggerne med.

De to fag deltog nemlig ikke i det officielle mesterskab, men var med som præsentationsfag for at gøre de unge tilskuere opmærksomme på, hvad en anlægsgartner og en brolægger kan. Og der var da også mange, der standsede og kiggede ved deres to stande. Men når nu DM i Skills var så stor en succes, er det næsten naturligt at spørge, om ikke fagene vil opgradere og være med i den officielle konkurrence ved DM i Skills 2013 i Aarhus.

Brolæggerne vil med

- Vi har lagt op til, at brolæggerne skal være med som konkurrencefag næste år, fortæller Erik Knudsen, uddannelseskonsulent ved Byggeriets Uddannelser, hvor han har at gøre med brolæggerne, struktørerne, og tagdækkerne.

- Vi har rettet henvendelse til Brolæggerlauget og skolerne, hvor vi har sagt, at de gerne skal være med som konkurrencefag næste år. Så jeg har en idé om, at de kommer med, siger Erik Knudsen.

Han forklarer, at det i sidste ende bliver op til Brolæggerlauget og skolerne at afgøre det, fordi de skal bære omkostningerne ved timer til faglærere og forskellige praktiske ting.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men isolatørerne og tagdækkerne, der kun har to skoler, var med til DM i år som konkurrencefag, og på det grundlag vil jeg sige, at vi sandsynligvis får brolæggerne med næste år. Og alt andet lige er det også sjovere, siger Erik Knudsen.

Anlægsgartnerne viser flaget

Mens der formentlig er udsigt til, at brolæggerne skal kåre en danmarksmester næste år, stiller anlægsgartnerne formentlig igen op som demonstrationsfag.

- Jordbrugets Uddannelsescenter Aarhus påregner, at de gerne vil være med som præsentationsfag. Der bliver ikke nogen konkurrence, men der kommer fire elever, der vil arbejde og vise anlægsgartnerfaget, lyder det fra uddannelseskonsulent Jan Mogensen, der lige som Erik Knudsen arbejder hos Byggeriets Uddannelser - med fagene teknisk isolatør, anlægsgartner og greenkeeper.

Han fortæller, at indtil nu har hverken det faglige udvalg eller skolerne ønsket at bruge resurser på at arrangere en officiel konkurrence, men lægger dog ikke skjul på, at DM i Skill's store succes har gjort indtryk.

- Næste gang det faglige udvalg mødes, bliver det lige vendt igen, siger Jan Mogensen.