Lyt til artiklen:

Trods varslet aktion: Syv anholdt for ulovligt arbejde

00:00
Hastighed: ???x
02:30

De fleste havde styr på tilladelserne, da Københavns Politis Udlændingekontrolsektion gennemførte en omfattende aktion mod ulovligt arbejde torsdag.

I alt fik 75 steder i Københavns politikreds besøg af politiet, da betjente fra Udlændingekontrolsektionen var rundt i en varslet stikprøvekontrol af alt fra kurértjenester og kiosker til prostitutionsmiljøet. Her blev syv anholdt og sigtet for at udføre arbejde uden de nødvendige tilladelser.

Det oplyser Københavns Politi

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aktionen fandt sted torsdag i sidste uge.

- Lidt utraditionelt havde vi denne gang varslet vores aktion og samtidig opfordret arbejdsgiverne til at få styr på papirerne. Budskaberne var blevet delt og læst på sociale medier, for flere steder fortalte de os, at de var klar over, at de kunne risikere at få besøg af os.

- Det var netop hensigten med varslingen, så det er vi tilfredse med, og vi supplerer selvfølgelig torsdagens indsats med kommende uvarslede aktioner, siger politikommisær Kjeld Farcinsen fra Udlændingekontrolsektionen i Københavns Politi.

I gang med gravearbejde

Blandt de syv anholdte er fire mænd, som var i færd med at udføre gravearbejde i Vanløse. De havde opholdstilladelse i EU, men de manglede dansk arbejdstilladelse. Derfor blev de anholdt og sigtet for ulovligt arbejde, oplyser politiet.

De resterende, en rengøringsmand, en mand som arbejder som prostitueret og en mand på et madsted, blev anholdt i Kastrup, Østerbro og Nørrebro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Politiet oplyser, at de anholdte stammer fra Argentina, Bangladesh, Nigeria og Georgien.

Advarsel til arbejdsgivere: Få tjek på arbejdstilladelser - ellers risikerer I høje bøder

Se også:

Advarsel til arbejdsgivere: Få tjek på arbejdstilladelser - ellers risikerer I høje bøder

- Manglende arbejdstilladelser er ofte et tegn på, at arbejdsgiverne bevidst udnytter udenlandsk arbejdskraft til social dumping. Selvom om de fleste havde styr på tilladelserne under vores besøg, er syv sager om ulovligt arbejde syv for mange, siger Kjeld Farcinsen.

Risikerer bøder

Arbejdsgiverne efterforskes nu af Udlændingekontrolsektionen.

Generelt risikerer de bøder på mellem 10.000 og 50.000 kroner per ulovligt beskæftigede udlænding per påbegyndt måned. Bøden er i nogle tilfælde højere, og i særlige tilfælde kan en overtrædelse resultere i en fængselsstraf, lyder det.

Københavns Politi har følgende råd til dem, der ansætter udenlandsk arbejdskraft:

  • Det er primært arbejdstagerens nationalitet, der har betydning for, om der kræves arbejdstilladelse.
  • Nationaliteten fremgår normalt ikke af kørekort, skattekort, sundhedskort og lignende.
  • Nationaliteten fremgår af et pas eller et særligt nationalt identitetskort, så sørg for altid at se et af disse eller en dansk arbejdstilladelse ved ansættelsen af udenlandsk arbejdskraft.
  • Husk: Opholdstilladelser, opholdskort eller fremmedpas udstedt i andre EU-lande giver som udgangspunkt ikke ret til at arbejde i Danmark.
  • Ved tvivl, så kontakt SIRI eller læs mere på nyidanmark.dk