Lyt til artiklen:

Malmos Landskaber i gang med kæmpeprojekt på Amager

00:00
Hastighed: ???x
03:33

Entreprenøren er rykket ind med maskiner og mandskab til en enorm klimatilpasning for flere af Boligforeningen 3B's boligafdelinger på Amager. Hovedformålet er at håndtere de massive regnmængder, som klimaforandringerne har gjort til en realitet i Danmark.

- Hele projektet begyndte, da Københavns Kommune besluttede, at vi skulle adskille regnvand og spildevand. Når vi jævnligt ser nyheder med skybrud og oversvømmelser, er det naturligt, at vi også tænker på regnvand som en belastning. Men i projekt "Klimatilpasning i Remisevængerne og Hørgården 1 og 2" ændrer vi fortegn og bruger regnvandet som en ressource, der kommer beboerne til gode, siger Iris Gausbo, formand for 3B, og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vand er kilden til alt liv, og det vil i den grad komme til udtryk med det her projekt. Vi vil bruge vandet aktivt i nogle gårdrum, hvor det kommer til at give liv til planter, insekter og dyr. Vi håber også, at de nydesignede gårdrum og udearealer helt naturligt bliver indbydende rammer, hvor beboerne har lyst til at opholde sig.

Klimatilpasningens første etape er boligafdelingen Remisevænget Nord. Her giver projektet to nye byrum og en ændring af parkeringspladserne - begge dele skal aftage regnvand og øge biodiversiteten via såkaldte 'regnbede' med blandt andet stauder, buske og træer.

- At være med til at løfte nogle af samfundets klimaudfordringer via store projekter som i Remisevængerne og Hørgården 1 og 2 er en mission, vi føler os forpligtet til at være en del af. Det er således med både ydmyghed og stolthed, at vi nu skal i gang med realiseringen af projektet, lyder det fra Kim Thinggaard, administrerende direktør i Malmos Landskaber, der vandt entreprisekontrakten og står i spidsen for at gennemføre projektet.

Mere præcist er det regnvand fra boligafdelingerne Remisevænget Nord, Øst og Vest samt Hørgården 1 og 2, der skal håndteres i klimatilpasningen. Det er i alt 270.000 kvadratmeter eller det samme som 38 fodboldbaner.

- Arealets størrelse kombineret med områdets store variation i bebyggelse, belægning og beplantning har gjort det til en enormt spændende opgave. Som totalrådgiver har vores mål været at kombinere robuste løsninger under jorden med rekreative løsninger over jorden til glæde for områdets beboere, siger Ramzi Elenvik Mansour, partner og markedschef hos AI Arkitekter & Ingeniører

Artiklen fortsætter efter annoncen

Thing Brandt Landskab er landskabsarkitekter på projektet.

- Vi har set det som vores fornemmeste opgave at kombinere æstetik og arkitektur med teknik og funktionalitet. Håndteringen af regnvandet bidrager nu både til at skabe tryghed og ejerskab i de nye rekreative rammer om fællesskab. Ved at inddrage driften fra første færd har det været muligt at omlægge klippede græsplæner til naturbaserede græsarealer og regnbede. I regnbedene plantes stauder og buske, som skaber både føde og levebetingelser for insekter og dyr, og derved er det muligt at øge biodiversiteten, siger Signe Westergaard, landskabsarkitekt og assisterende partner hos Thing Brandt Landskab, der også glæder sig meget over, at det er en grøn entreprenør, der nu skal gøre visionerne til virkelighed.

Projektet har en samlet entreprisesum på mere end 350 millioner kroner og skal forløbe over de kommende 3-4 år.