Lyt til artiklen:

P-hus beklædes med lokalt ålegræs

00:00
Hastighed: ???x
05:00

Byggeriet af P-hus Asger Jorn i Ørestad Syd er igangsat, og husets facader bliver helt særlige. De bliver nemlig beklædt med ålegræs - et overskudsmateriale fra naturen, som har været anvendt på bl.a. hustage på Læsø igennem mange hundrede år.

I maj 2021 udskrev By & Havn en åben konkurrence om det arkitektoniske udtryk for det kommende P-hus ved Asger Jorns Alle i Ørestad Syd. Konkurrencen bestod i at komme med forslag til P-husets arkitektoniske helhedsgreb i form af p-husets facader, kantzone og til tilgængeligt grønt tag inklusiv en udvendig adgangstrappe.

Et enigt dommerudvalg kårede på den baggrund Nordland Arkitekter som vinder af den åbne arkitektkonkurrence. Med deres forslag, "P-Hus Asger Jorn - fra hav til have", har de skabt et visionært udtryk for det nye P-hus samtidig med, at forslaget åbner bygningen op og skaber en indbydende adgang for de mange brugere af huset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dommerbetænkningen blev der lagt vægt på, at materialevalget på facaden skulle læses som reference til Amager Vests historie, der bygger på opfyld af tidligere vandarealer, og at materialevalgets fokus på miljømæssige egenskaber kunne læses som Ørestads mangeårige ambition om bæredygtig udvikling.

rich-media-2
Det er et stort arbejde at høste ålegræs, men Amager Skovhjælpere er heldigvis ikke bange for at tage godt fat. Foto: Amager Skovhjælpere.

- P-hus Asger Jorn bliver ikke bare grønt og flot men kommer også til at skabe liv i området omkring Asger Jorns Alle. Med dets flotte og åbne facader og udadvendte aktiviteter vil det være et sted, der kan skabe rum for fællesskaber og socialt liv for Ørestads beboere i fremtiden, siger adm. direktør, Anne Skovbro, By & Havn.

Et CO2-besparende alternativ

Det er virksomheden Søuld, som har relanceret ålegræs som et alternativ til mere moderne, men CO2-belastende byggematerialer, og som Nordland Arkitekter har med i deres vinderprojekt for P-hus Asger Jorn.

De sidste 6-7 år har Søuld eksperimenteret med at bruge materialet indendørs. Nordland Arkitekter og By & Havn har nu også fået det testet til udendørs brug i samarbejde med Teknologisk Institut og Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut. Ålegræs har nemlig en række gode egenskaber. Det er et særdeles robust materiale, som isolerer mod kulde eller varme, det er ikke brændbart, og det har akustiske fordele, da det kan absorbere lyd.

- Vi er meget begejstret for samarbejdet med arkitekterne og By & Havn, som tør at kaste sig ud i et projekt som dette, hvor der tænkes så nyt og anderledes i forhold til byggematerialer. Det er til stor gavn for hele byggebranchen, at nogle går foran med at finde nye løsninger, som kan reducere CO2-forbruget i konkrete projekter som parkeringshuset her. Det er vigtige erfaringer, der kan bruges direkte eller som afsæt for nye eksperimenter i byggeprojekter fremover, siger Tobias Øhrstrøm, Arkitekt MAA, Søuld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For naturen selv er det også en fordel, at ålegræsset høstes, tørres og omdannes til ålegræs-måtter. Hvis det bliver liggende på stranden, udvikler det metan og gasser, som er en belastning for klimaet.

rich-media-4
Ålegræs har været brugt som byggemateriale i mange hundrede år på bl.a. Læsø. Til P-hus Asger Jorn forarbejdes ålegræsset til plader, som monteres på husets facader. Ålegræs-måtter vil patinere over tid og skifte farve fra brunlig til grålig. Foto: Søuld.

På det sted, hvor P-hus Asger Jorn bliver bygget, har der med stor sandsynlighed vokset ålegræs, eftersom arealet Ørestad Syd engang var kystlandskab og lå ud til vandet. Hele Kalvebod Fælled er nemlig indvundet land, som arbejdsmænd i løbet af 1940'erne har fyldt op med overskudsjord og -materialer fra København.

Samspil i lokalmiljøet

Noget af de ca. 20 tons ålegræs, der er indsamlet til brug i P-hus Asger Jorn, er høstet af den socialøkonomiske virksomhed Amager Skovhjælpere. Ved Sydvestpynten ud for Kongelundskoven er der nemlig rigelige mængder af ålegræs.

Siden skovhjælperne har høstet ålegræs til P-hus Asger Jorn, har de fået en lille produktion op at stå og et samarbejde om levering af ålegræs til Søulds produkter. Desuden eksperimenterer skovhjælperne selv med at bruge ålegræs til andet end byggemateriale. Ålegræs, som rådner, kan ikke bruges som byggemateriale, men det kan bruges som naturligt gødningsstof i jord. Derfor arbejder skovhjælperne nu også på at etablere en produktion og salg af plantejord til ørestadsbeboernes haver og altaner.

Genbrug er guld

Det er ikke bare et naturmateriale som ålegræs, der kan genbruges. Når P-huset står færdigt indretter Københavns Kommune en nærgenbrugsstation på knap 500 kvadratmeter i stueetagen, så beboerne i Ørestad Syd kan give deres brugte ting og sager muligheder for nyt liv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resten af stuetagen i huset indrettes til bl.a. handicapbusser, og huset indrettes med et større antal el-ladestandere, så man som beboer får endnu flere muligheder for at oplade sin elbil. P-huset bygges fortsat med en forstærket konstruktion, så det kan bære en taghave på taget.