Lyt til artiklen:

Mindre asfalt giver stærkere træer i byen

00:00
Hastighed: ???x
03:13

Træernes betydning for byklimaet er blevet en stadig vigtigere problemstilling i kølvandet på klimaforandringerne, hvor gennemsnitstemperaturen forventes at stige. Træer giver skygge og reducerer lufttemperaturen. For at få mest mulig gavn af træerne er det vigtigt at give dem de rette betingelser.

- Vores forskning viser, at en vigtig faktor er, hvor stor en del af arealet omkring træet, der er befæstet, siger Janina Konarska, forsker ved Göteborgs Universitet og hovedforfatter til studiet i tidsskriftet Landscape and Urban Planning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mindre asfalt giver større træer

Derfor mener forskerne, at det er en god idé at give træerne lidt ekstra græs omkring stammen.

- Vi så i vores undersøgelse, at træer på 20-30 år, der var omgivet af græs, i gennemsnit var 2,6 meter højere, og kronen var 1,3 meter bredere end træer i nærheden, der voksede med en tæt overflade tæt på stammen. Træerne havde også en 61 procent tættere krone og gav dobbelt så meget køling, siger Janina Konarska.

rich-media-2
Janina Konarska, forsker ved Göteborgs Universitet og hovedforfatter til studiet i tidsskriftet Landscape and Urban Planning. Pressefoto.

Forskerne studerede, hvordan overfladen omkring stammen påvirkede eksempelvis hestekastanje og parklind på flere steder i Göteborg og Mölndal. Vurderingen blev foretaget ud fra forskellige parametre, herunder kronens tæthed, træets vækst, og hvor meget vand bladene afgiver kendt som transpiration. Alle disse faktorer påvirker træets indflydelse på mikroklimaet. Kronens tæthed og træets størrelse bestemmer skyggeeffekten, og transpiration fungerer som en luftkonditionering, der køler luften ned.

- Derudover bliver luften over en asfaltflade varmere end luften over græs eller jord. En befæstet overflade forhindrer også regnvand i at nå ned til rødderne, hvilket påvirker træets vækst, siger Janina Konarska.

God jord vigtig

Der var forskelle i, hvor meget de forskellige træarter blev påvirket af ikke at få vand ned til rødderne. Hestekastanjen påvirkes mindst af befæstede overflader, men på den anden side klarer den sig dårligere end eg og parklind, når betingelserne er bedre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskernes konklusion er, at selvom valget af træer, der plantes, er meget vigtigt, kan det stadig spille en mindre rolle for træernes kølevirkning sammenlignet med, hvor tæt den befæstede overflade begynder på stammen.

Det er dyrt at plante træer, og det tager tid, før et nyt træ vokser til den ønskede størrelse. I byen kan det ofte være svært at give træerne en optimal vækstmiljø.

- Man må gøre det bedste, man kan, ved plantning af træer i byerne. Hvis det er svært at få åbne områder omkring træerne, er det en god idé at investere i bedre jord og gerne vande træet. Det er vigtigt, at vi passer på træerne. De er værdifulde på mange måder, siger Lasse Tarvainen, der er miljøforsker ved Göteborgs Universitet.