Lyt til artiklen:

Sjælden skov bliver vild

00:00
Hastighed: ???x
03:12

Sjælden vestjysk skov købt af 18.315 danskere som gave til naturen.

Den Danske Naturfond har købt den 50 hektar store skov Kraruplund mellem Varde og Grindsted med støtte fra 18.315 danskere. Skoven skal nu have fred og ro, så dyr og planter kan leve frit.

Naturfonden og Varde Kommune vil fremover samarbejde om at få biodiversiteten til at blomstre i den gamle skov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark har alt for lidt god naturlig skov, der passer sig selv. Det er en af grundene til, at biodiversiteten er i krise. Men det er Naturfonden nu med til at rette op på med købet af skoven Kraruplund mellem Varde og Grindsted.

Skoven er en af de få skove i området med oprindelig løvskov. Nu beskytter Naturfonden skoven og gør den til et godt levested for den trængte biodiversitet i samarbejde med Varde Kommune.

- Vi har vedtaget en ambitiøs naturpolitik i Varde Kommune, hvor vi forpligter os til at understøtte udbredelsen af mere vild natur til gavn for biodiversiteten. Med dette tiltag styrker vi plante- og dyrelivet og sikrer samtidig, at alle interesserede kan komme helt tæt på et flot naturområde, siger Preben Friis-Hauge, formand for Udvalget for Plan og Teknik i Varde Kommune.

Han understreger, at alle kan opleve skoven, mens dyr og planter får et endnu bedre levested.

rich-media-2
Der er blevet mangel på gamle løvtræer og løvskov, der gror naturligt uden indblanding fra mennesker. Kun 4,6 procent af landets skovareal er helt overladt til naturen, hvor de gamle træer ikke fældes, og skoven ikke dyrkes. Men i Kraruplund får dyr, planter og svampe de bedste vilkår fremover. Foto: Jesper Edvardsen/Den Danske Naturfond.

Skov mangler i Danmark

Naturfondens formand, Bengt Holst, glæder sig over at hjælpe naturen, nu også i Kraruplund. Skoven er det 19. naturområde, som Naturfonden opkøber og beskytter i Danmark. Der er hårdt brug for mere plads til naturen og mere urørt skov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den danske natur har været under pres i mange år. Vi skal vende udviklingen, hvis vores børn og børnebørn skal kunne opleve en rig dansk natur. Det gør vi ved at sikre flere naturområder, hvor naturen kan trives for altid, siger Bengt Holst.

Femte skov sikret af danskerne

Kraruplund er den femte skov, Naturfonden giver til naturen med hjælp fra danskere og virksomheder i hele Danmark.

18.315 danskere har hjulpet med at give skoven til naturen ved at købe Naturfondens SKOVBEVIS eller som Naturbeskytter, der hver måned frikøber natur med en donation til Naturfonden. Verdens Skove har også hjulpet til. Deres Skovcertifikater har sikret 15.287 m2 af skoven.

Kraruplund nord for Varde. Foto: Jesper Edvardsen/Den Danske Naturfond. Foto: Jesper Edvardsen/Den Danske Naturfond.

Der er blevet mangel på gamle løvtræer og løvskov, der gror naturligt uden indblanding fra mennesker. Kun 4,6 procent af landets skovareal er helt overladt til naturen, hvor de gamle træer ikke fældes, og skoven ikke dyrkes. Men i Kraruplund får dyr, planter og svampe de bedste vilkår fremover. Foto: Jesper Edvardsen/Den Danske Naturfond