Lyt til artiklen:

Jubilar fejret med ny stor jubilæumsmaskine fra Ponsse

00:00
Hastighed: ???x
03:19

Tommi Poulsen fejrede sin fødselsdag og sit 20 års jubilæum som selvstændig med Hedebo Skovservice ved at opgradere sit skovkontor til en spritny Ponsse Scorpion Giant.

- Du skal bare lige ind til højre langs vejen, så kører jeg lige herinde, siger Tommi Poulsen ganske roligt i telefonen.

Man kan overhovedet ikke høre, at han i talende stund sidder i en par og tyve tons skovmaskine og kapper alenlange rækker af grantræer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ganske rigtigt. Et stykke inde i nåleskoven kan man se den store, sorte og gule maskine fælde det ene træ efter det andet, indtil Tommi Poulsen slukker maskinen og hopper ud.

rich-media-2
Ponsse Scorpion Giant er en opdateret og stærkere version på samme platform som Scorpion King. Foto: Jacob Kaas.

Vi er i Sønderjylland, nærmere bestemt ved Bylderup Bov, hvor Hedebo Skovservice, der ellers har hjemme i ved Hampen i Midtjylland, er på opgave for Skovdyrkerforeningen, hvor han skover for medlemmerne i den sydlige halvdel af Jylland.

- Så nogle uger er jeg tæt på hjemme og andre gange lidt længere væk, siger Tommi Poulsen, der siden sit jubilæum i september har kørt knap 250 timer i den nye maskine, der skulle vise sig at være nummer 50 i Giant-serien, der blev lanceret sidste år.

Så leveringen til Hedebo Skovservice var også et lille jubilæum for Ponsse-fabrikken i Finland.

- Jeg er også lige blevet 50 år, og jeg synes, at det var en fin anledning til at købe en ny maskine. Det er min tredje Ponsse-skovmaskine. Jeg købte en Ponsse-udkører for ni år siden og har faktisk kørt Ponsse lige siden Silvatec gik ned, forklarer Tommi Poulsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge papirerne kan den nye maskine løfte seks procent mere end den Scorpion King, som Tommi Poulsen byttede ind. Dertil kommer en stærkere transmission, samt nydesignet kabine og computersystem og software.

rich-media-5
Tommi Poulsen har siden leveringen kørt 250 timer i den nye Scorpion Giant. Foto: Jacob Kaas.

- Seks procent lyder jo ikke af meget, men det kan man faktisk godt mærke. Det giver altså lige lidt mere, siger Tommi Poulsen, der også er meget tilfreds med indretningen af det nye førerhus.

Navnlig, at man har fjernet den midterstolpe i forruden, som han sad og kiggede op i, når han arbejdede i sin Scorpion King.

- Det er gode opdateringer, maskinen har fået. Jeg er i hvert fald rigtig glad for den, siger Tommi Poulsen.

Over al forventning

Hos Ponsses repræsentant i Danmark, sælger Martin Kristiansen, er man også overordentligt tilfreds med introduktionen af den nye Scorpion Giant.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden den kom på markedet sidste år, har Martin Kristiansen solgt fem Giant-maskiner i Danmark. Og alle steder har den helt som ventet erstattet en Scorpion King.

- Giant har både mere løftekraft og større transmission og trækkraft. Og med den nye kabine er det en væsentlig bedre førerkomfort, siger Martin Kristiansen, der har været sælger for Ponsse siden 2016.

- Det er gået over al forventning, fortæller han.

I 2016 var der 50 Ponsse skovmaskiner i arbejde i Danmark. På nuværende tidspunkt er det tal steget til flere end 100.

Der findes ikke en samlet opgørelse, men Martin Kristiansen anslår, at der kører mellem 250 og 300 professionelle skovmaskiner rundt i Danmark.