Lyt til artiklen:

Her er de elektriske maskiner gode for flere miljøer

00:00
Hastighed: ???x
03:32

Godt halvdelen af maskinparken på Viborgvejens Kirkegård kører på batteri. Det kommer ikke kun miljøet, men også arbejdsmiljøet, til gode.

Der står en del gamle, brede træer på kirkegården ved Viborgvej nærmest Holstebro bymidte, og når først en dieseldrevet maskine havde været i gang, havde osen en tendens til at blive hængende i luften under bladene.

Men det er der blevet mindre og mindre af på kirkegården, hvis maskinpark er blevet mere og mere elektrisk i løbet af de sidste omkring otte år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Kirkegårdsleder Michael Smidemann og gartner Knud Stougaard. Foto: Tina Moesgaard.

- Det giver sig selv, at jo mere miljøvenlige vi kan blive, jo bedre. Men vi prøver også at tænke arbejdsmiljø ind i vores valg af maskiner, fortæller kirkegårdsleder hos Holstebro Kirkegårde Michael Smidemann til Grøn Teknik.

Derudover har folkekirken en målsætning om at reducere CO2-udledningen markant inden 2030, hvilket elektrificeringen af maskinerne også er en del af, fortæller han.

En ren fornøjelse

Løvsugeren, som suger blade og hækaffald op, er blandt de nyeste elektriske maskiner på den 8,5 hektar store kirkegård. Den kom til for et par år siden.

Efter et par opstartsvanskeligheder på grund af nogle kuglelejer kører løvsugeren nu, som den skal.

rich-media-3
Den elektriske løvsuger kom til for et par år siden. Foto: Tina Moesgaard.

- Vi har en magen til på benzin. Der er den her noget tungere på grund af den batteripakke, der er bag på. Men sugemæssigt og vedligeholdelelsmæssigt er den elektriske bedre, fortæller Knud Stougaard, der er gartner og maskinansvarlig på kirkegården.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den ene minilæsser ud af to kører også på batteri, ligesom jordstamperen er eldreven. Derudover er stort set de fleste håndredskaber elektriske lige med undtagelse af to hækkeklippere.

- Det er sjældent, at de er i brug. Den ene af dem har ikke været i brug i flere år, fortæller kirkegårdens maskinansvarlige.

Men det er ikke tilfældet for de batteridrevne håndredskaber, som kirkegårdens i alt 12 gravere bruger flittigt i deres arbejde - og det er der en grund til udover af hensyn til miljøet.

rich-media-5
De fleste håndredskaber er batteridrevne. Foto: Tina Moesgaard.

- Det er en ren fornøjelse. Vi kan gå ude med dem en hel dag. Det kunne vi ikke med benzinklipperne, siger Knud Stougaard, som anslår af cirka halvdelen af maskinparken kører på el.

- Det samme gælder trimmerne. Selvom du har seletøjet til det, er den alligevel hård at gå med. Derimod med vores eltrimmer kan jeg gå ude en hel dag uden at få ondt i armene, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læring hen ad vejen

Men ikke alle maskiner kører på batteri. Den nyeste tilføjelse til maskinparken er en dieseldrevet plæneklipper, som ikke er mere end en måned gammel.

- Vi kunne ikke finde et alternativ, som passer til vores arealer. Men i det omfang det giver mening, når vi skifter en maskine og skal have en ny, prøver vi at undersøge, hvad der er af alternativer. Og der sker en kæmpe udvikling nu, siger kirkegårdsleder Michael Smidemann.

rich-media-7
I årenes løb er der kommet flere elektriske maskiner til maskinparken. Foto: Tina Moesgaard.

Det har givet en masse læring og nogle erfaringer over årene, som kirkegården nu har med i overvejelserne, når maskinparken skal have en opgradering.

- Nogle ting lærer vi hen ad vejen. Det kan godt være, at vi skifter noget af det og så finder ud af, at det skal være anderledes. Det er en omstillingsproces, siger han.

Elektrisk fejning er ikke uden bump på vejen

Se også:

Elektrisk fejning er ikke uden bump på vejen

Foruden Viborgvejens Kirkegård hører også Egekirkegården og Vinderup Kirkegård til Holstebro Kirkegårde.