Lyt til artiklen:

Lokalt klimatilpasningsprojekt holder skybrud i skak

00:00
Hastighed: ???x
02:40

I forsommeren vandt Malmos A/S et udbud om et demontrationsanlæg til lokal håndtering af nedbør i Kalundborg.

Når himlen i løbet af efteråret har åbnet de helt store sluser, har Tømmerup Fri- og Efterskole i Kalundborg for første gang ikke haft vand i kælderen.

I stedet bliver regnen nu hvor, den falder og bliver til grundvand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har landskabsvirksomheden Malmos A/S sørget for, som i forsommeren vandt udbuddet om et demonstrationsanlæg til lokal håndtering af nedbør på efterskolens område.

LAR-anlægget blev udført hen over efterskoleelevernes sommerferie, og er et samarbejde mellem Tømmerup Fri- og Efterskole og Kalundborg Forsyning.

Regnbede og faskiner

Anlægget afkobler cirka 5000 kvadratmeter vand - fortrinsvis fra alle tagflader og består blandt andet af ti regnbede og et amfiteater, der fungerer som opsamlingssted for vand.

Derudover er der på et større parkeringsareal nedgravet faskiner for opsamling af vand.

Det dybeste sted i anlægget er udgravet i 90 centimeters dybde efterfulgt af et lag på 15 centimeter filtergrus og 15 centimeter filtermuld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planterne er sat direkte i mulden og er tørketålende, da de står uden vand i bedet størstedelen af tiden. Vandet til bedene bliver opsamlet fra tagene på skolen.

rich-media-3
LAR står for Lokal Afledning af Regnvand. Foto: Malmos A/S.

Plantelisten udgør blandt andet sibirisk iris, astilbe, kattefod, røllike, salvie, høgeurt, morgenstjerne, purpursolhat, engelsk græs og løvefod.

Der er plantet 24 forskellige stauder, buske og græsser fordelt i regnbedene. Derudover er der også sået vilde urter, en speciel LAR-blanding, der indeholder 16-18 forskellige slags urter.

Fokus på LAR-anlæg

LAR-anlægget vil ifølge Malmos øge områdets biodiversitet, og i tillæg til projektet vil efterskolen udvikle undervisningsmaterialer om håndtering af vand.

På den måde bliver eleverne inddraget og får viden om, hvordan vand kan blive håndteret og ikke mindst, hvad der sker med vand, når det er brugt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kalundborg Forsyning ønsker at sætte mere fokus på LAR-anlæg, så regnvandet bliver til grundvand frem for at ende i forsyningens rensningsanlæg.

Samtidig er der en økonomisk fordel, idet forsyningen bruger væsentlig færre penge ved et LAR-anlæg frem for at udbygge de eksisterende rørføringer, lyder det.

Grøn maskinpark ved regnvandsprojekt

Se også:

Grøn maskinpark ved regnvandsprojekt

Viden om jordens struktur og nedsivningsevne samt viden om planternes trivsel under våde og tørre forhold er afgørende for LAR-anlæggenes funktionelle og æstetiske kvalitet, lyder det fra Malmos.

- Et samarbejde som dette mellem forsyning og anlægsgartner er derfor optimalt. Tidlig involvering og sparring på tværs af faggrupper giver ofte yderst funktionelle og korrekte løsninger, skriver landskabsvirksomheden.