Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Trælastkæde vil bidrage til dokumentation af certificeret træ
Stark vil sammen med organisationen PEFC Danmark og konsulentvirksomheden Duracert undersøge, hvordan de kan bidrage til, at mindre håndværkervirksomheder kan dokumentere deres miljøvenlige materialer over for de private boligejere.
Derfor har de tre aktører tilbudt en mindre gruppe af Starks håndværkerkunder at blive PEFC-gruppecertificeret med alt betalt det første år, oplyser trælastkæden i en pressemeddelelse.
Nogle synes bare, det er en fis i en hornlugte, og prisen er det vigtigste
Frederik Kyed, ejer af Kyedbyg, som er blevet PEFC-gruppecertificeret
- Med certificeringen ønsker vi at give tømrerne en mulighed for at dokumentere bæredygtigheden i deres materialevalg i forhold til træ.
- Formålet er at få skabt nogle erfaringer på området og bidrage til vores kunders forretning, siger bæredygtighedschef hos Stark Danmark, Kristian Fribo.
PEFC er en forkortelse for Programme for the Edorsement of Forest Certification, og er en international mærkningsordning for ansvarlig skovdrift.
Fordelene ved at blive PEFC-certificeret er ifølge Stark blandt andet, at virksomheden kan dokumentere og markedsføre sig med, at den anvender certificeret træ.
Det er ifølge trælastkæden en stor fordel, fordi flere og flere kunder efterspørger certificeret træ i deres byggeri.
Ekstra mandetimer
En af de kunder, som blev udvalgt til certificeringen, er Kyedbyg i Nordsjælland. Tømrervirksomheden tæller, foruden tømrermester og ejer Frederik Kyed, 22 medarbejdere og har primært private kunder.
- Vi kan se, at der er et øget fokus på bæredygtighed i branchen, så vi vil gerne være med i stedet for at halte bagefter, når der kommer flere regler på området, siger Frederik Kyed.
Selvom beløbet til selve certificeringen var dækket, krævede projektet en investering på 20-30 mandetimer for Kyedbyg.
De ekstra mandetimer inkluderede blandt andet en oprettelse af systemer til at holde styr på dokumentationen af det certificerede træ.
- Jeg er blevet klogere på PEFC-certificering og kontrol op gennem forsyningskæderne. Men det store arbejde ligger i fremtiden. Hvis det skal blive en succes overfor vores kunder, så skal det også markedsføres, siger Frederik Kyed.
Forskelligt fra kunde til kunde
Selvom ejeren forsøger at skabe efterspørgsel af miljøvenlige materialer hos sine private kunder, ser mange ikke værdien af det endnu, fordi prisen stadig spiller en stor rolle, fortæller han.
- Det er forskelligt, hvordan vores kunder tager det, når vi foreslår materialer, der belaster miljøet mindre. Nogle synes bare, det er en fis i en hornlugte, og prisen er det vigtigste.
- Men vi oplever også, at flere og flere interesserer sig for det, så de private kunder er også til at flytte på. Lige er det dog kun dem, der brænder allermest for det, der vælger det, siger Frederik Kyed.
I opstartsfasen
Generalsekretær hos PEFC Danmark, Peter Bæk, genkender KyedBygs vurdering af de private kunders villighed til at betale mere for de certificerede materialer.
- Vi er i udvikling på området. Der stilles krav i større byggerier, både private og offentlige, blandt andet med DGNB-certificeringer. Vi ser en øget efterspørgsel hos private også, og de første byggerier af private huse er allerede blevet PEFC-certificeret.
- Vi er i opstartsfasen, så det er et fælles projekt for alle parter at skubbe på udviklingen, siger Peter Bæk fra PEFC Danmark.
At de private kunder har et øget fokus på det bæredygtige valg, det fremgår også af Starks årlige bæredygtighedsundersøgelse, oplyser trælastkæden.
Her svarede 46,6 procent af de 7000 adspurgte privatkunder hos Stark, at de ofte, meget ofte eller altid tænker bæredygtighed ind i deres køb af byggematerialer.
I Danmark er 320.000 hektar skov PEFC-certificeret, hvilket er cirka halvdelen af alt dansk skov.
Både på verdensplan og i Danmark er PEFC den største og mest udbredte skovcertificeringsordning, oplyser Stark.