Lyt til artiklen:

Mig & Min Maskine: Tiltrotatoren forløser det fulde potentiale i Marias Takeuchi

00:00
Hastighed: ???x
03:41

Maria Hansen tog skridtet fra grå anlægsgartner til maskinfører og har kastet sin kærlighed over tiltrotatoren og dens mange fordele.

- Jeg har jo nok lidt diesel i blodet.

Sådan lyder svaret, når man spørger Maria Hansen, hvorfor hun har valgt at blive maskinfører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til daglig arbejder hun hos MøllerLøkkegaard, der er baseret i Ringsted. Her startede hun som grå anlægsgartner for omtrent seks år siden. Det var allerede helt fra begyndelsen, at maskinerne vækkede Marias interesse.

- Jeg har altid syntes, at det med maskinerne var rigtig spændende. På et tidspunkt fik jeg så lov til at køre lidt gravemaskine her, og da jeg havde gjort det i et års tid, var der en af mine kollegaer, der spurgte, om jeg ikke havde lyst til at komme over og være fast fører på en 4-tons graver, som, han vidste, blev ledig snart, fortæller Maria Hansen.

rich-media-2
Maria Hansen kan godt lide at udføre de grove arbejder. Foto: Tim Søgaard.

Det ville hun gerne, så kollegaen lagde et par pæne ord ind for hende, og inden længe sad hun i førerhuset.

- Det der med maskiner, det er bare lidt råt. Det kan jeg virkelig godt lide, siger den 28-årige maskinfører.

En praktisk størrelse

Da der var gået et par år med at køre i 4-tons maskinen, blev Maria Hansen flyttet over i en 8-tons Takeuchi TB290, som hun er fast fører på i dag. Ind i mellem kører hun også en 25-tons graver, men TB290'eren er hendes primære og foretrukne maskine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Takeuchien har været Maria Hansen faste følgesvend i over to år nu. Foto: Tim Søgaard.

- Jeg kan godt lide den her maskine, fordi der er god plads inde i førerhuset. Den er god at rette af med, og så er den rolig at køre med, siger hun.

Mig & Min Maskine: Martin elsker opgaverne, der følger med hans 200 tons Liebherr nedbrydningsmaskine

Se også:

Mig & Min Maskine: Martin elsker opgaverne, der følger med hans 200 tons Liebherr nedbrydningsmaskine

- Derudover har den en rigtig fin størrelse. Den egner sig til mange opgaver. Du kan komme ind på trange områder med den, men du kan også læsse lastbiler med den, uden at det bliver helt voldsomt. Den passer til mange ting, siger Maria Hansen.

Elsker tiltrotatoren

Man kan meget med en helt standard gravemaskine, som Takeuchi TB290'eren i bund og grund er, men arbejdet bliver alt andet lige en del lettere, når der sidder en tiltrotator mellem armen og skovlen, hvis man spørger Maria Hansen.

- Det fedeste ved maskinen er nok tiltrotatoren. Man kan sagtens udføre arbejdet uden, men tingene er bare nemmere med en tiltrotator. Det er nemmere at rette af, du kan vende skovlen, du kan lave nogle fede detaljer, og så kan du komme til steder, hvor du ofte ikke kan komme til ellers, siger hun.

rich-media-6
Tiltrotatoren gør arbejdet mange gange lettere. Foto: Tim Søgaard.

Hun føler sig komfortabel med alle opgaver, men hun kan bedst lide de grove arbejder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan godt lide, når vi lægger jord eller graver af. Jeg kan også godt lide at læsse lastbiler og den kontakt, man har med chaufførerne. Det er hyggeligt. Jeg kan også godt lide at grave kloakker. Det, synes jeg, er fedt, siger hun.

Viser evnerne på TikTok

Selvom Maria Hansen blot har fire år på bagen som maskinfører, er hun ikke bleg for at vise sine evner frem. Det gør hun især på sin TikTok-profil Mariah2495. Her lægger hun videoer op fra hendes hverdag med gravemaskinen.

Mig & Min Maskine: Peder rækker ekstra langt med sin 120-tons Sennebogen

Se også:

Mig & Min Maskine: Peder rækker ekstra langt med sin 120-tons Sennebogen

- Det gør jeg blandt andet, fordi jeg gerne vil vise, at vi piger også kan køre maskiner. Give mændene lidt baghjul, siger hun og griner.

Hun oplever tit, at der bliver kigget en ekstra gang, når de mandlige kollegaer i branchen ser, at det er en kvinde, der sidder oppe i maskinen.

- Det, synes jeg, er sjovt, siger hun.

rich-media-10
Foto: Tim Søgaard.