Lyt til artiklen:

Liebherr klar med el-ged

00:00
Hastighed: ???x
03:27

Liebherr er klar til at gå elektrisk.

Maskinproducenten har sendt bestillingssedler til forhandlere i en række europæiske lande. Danmark er en af dem, hvor koncernens første elektriske hjullæsser ventes at kunne leveres fra 1. april 2024.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Batteripakken er på 32 kWh. Pressefoto.

- Den nye el-læsser har en lang række fordele i driften, hvor den daglige service kommer ned på et minimum, siger salgschef Birger Hjelm hos Johs. Møllers Maskiner A/S, som er er dansk Liebherr-importør- og forhandler, i en pressemeddelelse.

Otte timers drift

Maskinen er en batteridrevet udgave af seks tons gummigeden L 507, og i præstation og ydelse er der ingen forskel på de to læssere.

En unik batteripakke gør el-maskinen 300 kg tungere end diesel-versionen. Til gengæld er al emission fjernet, støjniveauet er reduceret voldsomt, og "det dér med udgifter til service og reservedele er tæt på at være fortid", lyder det i pressemeddelelsen.

rich-media-3
Batteripakke gør el-maskinen 300 kg tungere end diesel-versionen. Pressefoto.

- Batteripakken er på 32 kWh og giver en kapacitet på otte timers drift som udgangspunkt. Men det modulopbyggede batteridesign giver mulighed for at fordoble og installere et ekstra lithium-ion-batteri fra fabrikken til i alt 64 kWh.

- Dermed kører man altså med to batteripakker og fordobler læssemaskinens driftstid. På L507 E er der i øvrigt en udvidet garanti på på batteriet på 60 måneder eller 6.000 timer, siger salgschefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har genvindings-system

Opladningen er integreret i maskinen og kan klares på mellem én og fem timer, afhængig af batterieffekt og hvilken opladningsmetode, der vælges. Der er mulighed for at lade batteriet op via en ganske almindelig stikkontakt med 230 V til 400 V.

rich-media-5
L 507 E. Pressefoto.

- Det batteri-elektriske drev sikrer, at maskinføreren til enhver tid er sikret fuld power og kan nyde godt af dynamiske arbejdsbevægelser og kvik kørsel. L 507 E fås som 20 km/t, men kan også leveres i en "speed-version" med hastighed op til 30 km/t.

- Til at øge effektiviteten har motoren et genvindings-system, således at maskinen genererer energi ned ad bakke og ved opbremsning. Den sendes tilbage til batteriet til genbrug, siger Birger Hjelm.

Med stereo og knækled

Med basis i den konventionelle L507-hjullæsser har den elektriske maskine og stereostyring, som er populær hos maskinførerne, lyder det. Både knækstyring og styret bagaksel giver minimal venderadius og gør maskinen gesvindt at komme rundt i og øger stabiliteten.

Tre ens gravemaskiner til sjællandsk entreprenør

Se også:

Tre ens gravemaskiner til sjællandsk entreprenør

Fabrikken har også installeret Liebherrs kendte knækled i L 507 E. Det kompenserer for kørsel på ujævnt underlig og medvirker også til høj stabilitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Store vinduer giver maskinføreren masser af udsyn hele vejen rundt, og det er også nemt at få øje på alle relevante maskindata fra førersædet, lyder det i pressemeddelelsen.

Maskinens display har touch-funktion og kan justeres i højden, og her er det blandt andet muligt løbende at holde øje med batteriets lade-status.