Danske virksomheder har en konkurrencefordel i forhold til udlandet: Vi gør tingene bæredygtigt og ordentligt, lyder det fra fynske PA Savværk.

I 135 år er der rullet træ til gulve og kvalitetsmøbler ud fra PA Savværk i Korinth på Sydfyn, men tiden er en anden end i 1885. I dag stilles der krav om grøn omstilling, bæredygtige produkter og råvarer samt cirkulær økonomi, og det stiller store krav til virksomheden.

Men den grønne omstilling rummer også enorme muligheder, lyder det fra direktør Kim Axelsen, som har drevet familiefirmaet siden 2006 og netop har gennemført en omfattende cradle-to-cradle-certificering med hjælp fra et grønt EU strukturfondsprojekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis vi vil producere træ i Danmark, skal vi gøre det ordentligt. Og vi vil gerne være med til at tage et samfundsansvar og leve op til de krav, som en certificering stiller, siger Kim Axelsen.

Grøn profil giver fordel

PA Savværk har gennem det regionalfondsstøttede projekt "Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV'er fået en grøn køreplan, som direktøren tror vil få langtrækkende betydning. Der er nemlig sat ekstra fokus på cradle-to-cradle-certificering og øget målbarhed af den samlede CO2-belastning i virksomhedens produkter.

- Grøn omstilling og bæredygtighed er det mest oplagte område, hvor vi kan adskille os positivt fra konkurrenterne. Efterhånden vil alle vores konkurrenter inddrage bæredygtighed i deres produkter og produktion, men vi er allerede nu i fuld gang med at producere grønt i Danmark, og vi kan gøre det noget grønnere end vores konkurrenter, siger han.

rich-media-2
PA Savværk har leveret træ til danske møbelproducenter i en menneskealder, blandt andet til Y-stolen. Foto: Kresten Vestbjerg Thyø.

Savværksdirektøren oplever en stigende interesse for bæredygtigt produceret træ, ikke mindst dansk dyrket træ, som er produceret og bearbejdet lokalt.

- Vi fælder det lige rundt om hjørnet, vi sender det ikke til Kina til forarbejdning, men forarbejder det på vores to fabrikker, og det ender som møbler, der står i 50 år hos fru Jensen, eller i massive plankegulve, som ligger i vores boliger i en menneskealder, understreger Kim Axelsen.