I Silkeborg centrum er flere dele af gågaden netop blevet renoveret. På de nye gader er både klimasikring, bæredygtighed og arkitektur tænkt ind som en del af projektet.

I februar 2020 gik Silkeborg Kommune i gang med en større renovering af Silkeborgs gågade. I projektet, der forventes at stå færdigt omkring årsskiftet, er der lagt vægt på klimasikring, bæredygtighed og arkitektur.

Vestergade og Søndergade har fået ny belægning og er blevet grønnere at se på til trods for, at det ligger i byens centrum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brita Skovlyst, der er bygningskonstruktør hos Silkeborg Kommune, er en del af den projektgruppe, som har stået for klimasikringen.

- Gågaden ligger højt i byen, så der er ikke brug for regnbede på dette sted. Men vi har lavet plantebede gennem gaden, hvor der ligger savaqrør under. Det er rør, som har en form for væge i toppen. Regnvandet, der kommer ned i røret, kan suges op i plantebedet ovenover. På den måde bliver planterne vandet nedefra, siger Brita Skovlyst og fortsætter:

- Når savaqrøret er fyldt op, løber vandet over i en vertikalbrønd. Hele Silkeborg midtby ligger på en sandpude - der er ni meter sand under gågaden. Derfor har vi boret et rør seks meter ned, hvoraf de første tre meter er et almindeligt rør, og de sidste tre er et drænrør, hvor vandet kan sive ud i siderne og ind i sandet. Herefter har vi et overløb, som løber til det offentlige system.

Om vinteren bliver der lukket for savaqrøret, fordi planterne skal undgå at få salt. Derfor løber vandet på denne årstid som det første til vertikalbrønden og herfra videre.

Nye metoder

Silkeborg Kommune har i flere år i et område af Silkeborg arbejdet med LAR-løsninger og belægninger, for at blive klogere på, hvad der fungerer bedst i forhold til regnvandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det er første gang, at Brita Skovlyst og resten af projektgruppen har arbejdet med Savaqsystemet.

rich-media-3
Ifølge bygningskonstruktør hos Silkeborg Kommune Brita Skovlyst er der ikke det store vedligehold af klimasikringen i gågaderne. Foto: Brita Skovlyst, Silkeborg Kommune.

- I en anden forbindelse snakkede jeg med en underviser fra et universitet, som nævnte det her system for mig. Det var ikke et, jeg kendte til i forvejen. Men vi vendte det i projektgruppen og blev enige om, at det var en god idé at genbruge overfladevandet på denne måde, fortæller Brita Skovlyst, der kun kender til, at systemet bliver brugt i Sverige.

Det er ikke et krav for Brita Skovlyst og kollegerne at klimasikre, men det er alligevel noget, de tænker mere og mere ind i projekter i takt med, at vejret ændrer sig.

- Vi kunne jo have lavet klimasikring på den traditionelle måde, men vi ville gerne prøve nogle nye ting af og samtidig udnytte, at vi rent faktisk har gaderne liggende på en sandpude, som har en utroligt god nedsivningsevne.

Projektgruppen har ligeledes lavet et sumpbed på Søndertorv, som understøtter genbrug af vandet fra vandlegen midt på torvet i Silkeborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Atmosfæren er ændret

Udover bedene i gågaden er der i Søndergade sat betonskulpturer, som ligner Silkeborgs bakker. De står på en belægning, hvor regnvand bliver samlet, som skal forestille Silkeborgs søer.

For Brita Skovlyst og projektgruppen har det givet god mening, at arkitektur, klimasikring og bæredygtighed er blevet samlet i ét. Indtil videre er der da også kun kommet positive tilbagemeldinger om projektet.

- Folk er meget imponerede og synes, det er blevet rigtig hyggeligt at være i gågaden. Der er en anden atmosfære end tidligere, og det er både belægningen og alt det grønne, der er med til at give det et nyt liv, fortæller Brita Skovlyst.